Ekonomik kriz ve finansman sorunları, şirketlerin konkordato başvurularında önemli bir artışa neden oldu. 2024 yılı içinde, 10 ayda konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 1352’ye ulaştı. Bu rakam, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yapılan toplam 1374 konkordato başvurusuna neredeyse eşdeğer.
Konkordato sayısında dikkat çeken artış
Geçen ay kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 110, konkordatonun reddi kararı verilen dosya sayısı ise 86 oldu. Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın derlediği verilere göre, ocak-ekim döneminde 557 dosya için konkordato başvurusu için kesin mühlet kararı verildi. Bu dönemde dosyası reddedilen konkordato başvurusu sayısı ise 512 oldu. Ekim ayında 20 şirket için iflas kararı verilirken, 10 aylık dönemde bu sayı toplam 96’ya ulaştı.
Konkordato nedir ve nasıl ilan edilir?
Konkordato, herhangi bir borçlu firma (sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ve kooperatifler), borçlarının vadesi geldiği hâlde ödeyemediği durumlarda başvurabileceği bir çözüm yoludur. Bu süreçte borçlarını vadelendirmek veya belirli bir düzenleme yaparak ödeyebilmek için konkordato talep edebilirler. Ancak, konkordato onaylandığı takdirde borçlarını ödeyebilecek durumda olmaları gerekmektedir; yani borçlar sadece yeniden düzenlenir, muafiyet sağlanmaz.
Konkordato başvurusu için gerekli belgeler hazırlanarak Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Onay sürecinde mahkeme ve konkordato komiseri, ek belgeler talep edebilir. Süreç dört aşamadan oluşur: Geçici Mühlet, Kesin Mühlet, Alacaklıların Toplanması ve mahkemenin konkordato tasdiki. Konkordato için alacaklıların en az yarısının talebi kabul etmesi gerekmektedir ve süreç en fazla 23 ay sürebilir.
Konkordato süreci başladığında, borçlu taraf belirlenen plana göre borçlarını ödemeye başlar ve süreç sonunda borçlarından kurtulmayı hedefler. Süreç içinde borçlu şirketin bazı normal faaliyetleri kısıtlanır; örneğin, maaş ödemeleri yapılamaz, ancak maaşların Ücret Garanti Fonundan ödenmesi sağlanabilir.