İzmir’in Urla ilçesinde geleneksel hale gelen ve bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali, renkli görüntüler ve lezzet şöleniyle başladı. Üç gün sürecek festivalde, binlerce ziyaretçi enginarla hazırlanan birbirinden özel tarifleri tatma fırsatı buluyor.
"Urla enginarı bir kültür"
Türkiye'nin dört bir yanından gelen misafirler, Urla’nın meşhur enginar lezzetleriyle buluşurken, bölge esnafı ve üreticileri de yoğun ilgiden memnun kaldı. Enginar pilavı, dolması, döneri, reçeli ve böreği gibi birçok farklı ürün, festival alanında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Festivalde tezgah açan üretici Ercan Çevikarslan, enginarın yalnızca bir sebze değil, Urla için kültürel bir değer olduğunu vurgulayarak, “Enginar reçeli, turşusu, hatta sapından salatası bile var. Satışlar çok iyi, halkımız da ziyaretçilere içtenlikle yaklaşıyor” dedi. Bir diğer üretici Fazlı Kalka ise, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan dondan dolayı kaybımız oldu ama mahsullerimizi toparladık. Festival çok güzel geçiyor, enginarlarımız tükeniyor” diye konuştu.
"Yerli enginara büyük ilgi var"
15 yıldır enginar üreten Havva Güler de Urla’nın yerli enginarına talebin her geçen yıl arttığını belirterek, “Ekim ayında ekeriz, mart ve nisan aylarında kesmeye başlarız. Enginar her yemekte güzel olur” dedi.
Festival için İstanbul’dan gelen Yunus Hacı, “Depremin psikolojik etkisinden kurtulmak için geldik. Enginar sebzelerin kraliçesi” derken, Ankara’dan gelen Recep Türkoğlu ise, “5 tane aldım, dolmasını yapacağız, yapraklarını kaynatıp tüketeceğim. Karaciğere çok iyi geliyor” ifadelerini kullandı.
Festival 27 Nisan Pazar sona erecek
Enginar temalı hediyelikler, takılar ve yöresel ürünlerin satışa sunulduğu festival, 27 Nisan Pazar günü sona erecek. Festival, Urla ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra, bölgenin tarım potansiyelini de artırmayı hedefliyor.