Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024'ün dünya yüzey sıcaklıklarının sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık 1,55 derece üzerinde kaydedildiği en sıcak yıl olduğunu doğruladı. 6 uluslararası kuruluşun verilerine dayanarak hazırlanan rapor, 2024’ün olağanüstü sıcaklık değerlerine ulaşan bir yıl olduğunu ortaya koydu.
Raporda, küresel ortalama sıcaklığın, 1850-1900 yıllarını kapsayan sanayi öncesi dönemin 1,5 derece üzerinde olduğu ilk takvim yılının yaşandığı belirtiliyor. WMO'nun yayımladığı rapora göre, 2014-2024 yılları, "en sıcak 10 yıl" listesinde yer alırken, dünya genelinde kara ve deniz yüzey sıcaklıkları ile okyanus ısısının olağanüstü derecelere çıktığı ifade ediliyor. Bu durum, küresel ısınma tehlikesinin daha da arttığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Paris Anlaşması'nda belirlenen küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma hedefinin ciddi tehlike altında olduğu vurgulandı.
Küresel ısınma gerçeği
WMO'nun raporunda, 2024 yılı için belirlenen olağanüstü sıcaklıkların, insan faaliyetlerinin ve sera gazı emisyonlarının etkisiyle meydana geldiği belirtiliyor. Birçok rekor sıcaklık, yıkıcı hava olayları, yükselen deniz seviyeleri ve eriyen buzulların arka planda yer aldığı bu yıl, küresel ısınmanın somut ve inkâr edilemez bir gerçek olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, WMO'nun raporuna ilişkin açıklamasında, sıcaklık artışının uzun vadeli hedeflerden vazgeçildiği anlamına gelmediğini belirterek, liderlerin hemen harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Guterres, 2024’te görülen yüksek sıcaklıkların, 2025'te çığır açan iklim eylemi gerektirdiğini ve iklim felaketinin en kötüsünden kaçınmak için hala zaman olduğunu vurguladı.
İklim felaketi için harekete geçilmesi gerekiyor
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, iklimle ilgili tarihi anların yaşandığını belirterek, sıcaklıkların 10 yıl üst üste rekor kırdığına dikkat çekti. Saulo, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini, artan sera gazı seviyelerinin bir sonucu olarak tanımlayarak, her bir sıcaklık artışının daha fazla olumsuz etki yaratacağını ifade etti. Saulo, 1,5 derecenin altında bir ısınma hedefinin hayatlarımız, ekonomilerimiz ve gezegenimiz üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini, bu hedefe ulaşmak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.
2024, yalnızca sıcaklık rekorlarıyla değil, aynı zamanda dünya çapında yaşanan aşırı hava olayları ve diğer iklim değişikliği belirtileriyle de tarihe geçmiştir. Bu durum, küresel çapta acil ve etkili bir iklim eylemi gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.