Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun (MYK) ulusal yeterliliklere uygun şekilde yürüttüğü sınavlar sonucunda toplam 2 milyon 959 bin 608 mesleki yeterlilik belgesi düzenlendiğini bildirdi.
Bakan Işıkhan, bu sayının 2025 yılına kadar 3 milyon 250 bine yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti.
"Geleceğin mesleklerine odaklanıyoruz"
Geçen yıl 23 sektör ve 438 ulusal yeterlilik kapsamında düzenlenen sınav ve belgelendirme faaliyetleri sonucunda 411 bin 383 mesleki yeterlilik belgesi verildi. Bakan Işıkhan, belge verilen meslekler arasında batarya, elektrikli araç bakım onarımcısı, hibrit araç bakım onarımcısı, etik hacker, yapay zeka programcısı ve siber güvenlik elemanının da yer aldığını belirtti.
İş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya devam ettiklerini ifade eden Işıkhan, “Dünyada çalışma hayatının hızla dönüşüme uğradığı bu dönemde çağımızın ve geleceğin mesleklerini şekillendirmeye devam edeceğiz,” dedi.
Hedef: 2025'te 3,25 milyon belge
Bakan Işıkhan, MYK’nın teorik ve performansa dayalı sınavlarla nitelikli iş gücü yetiştirdiğini ve Orta Vadeli Program hedeflerine uygun çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
2025 yılı hedefi olan 3 milyon 250 bin mesleki yeterlilik belgesine ulaşılması için çalışmalara hızla devam edildiği açıklandı.
Türkiye’nin dönüşen iş gücüne katkı sağlıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, özellikle teknolojik ve yenilikçi mesleklere yöneliyor.
Geçen yıl belge düzenlenen mesleklerin büyük kısmının teknoloji odaklı olması, Bakanlığın geleceğin iş kollarına verdiği önemi gösteriyor.