Türkiye, emeklilik sistemi sıralamasında dibe vurdu! Türkiye, emeklilik sistemi sıralamasında dibe vurdu!

025 yılı asgari ücreti için tespit çalışmaları aralık ayında başlayacak. Çalışmaların başlamasına kısa süre kala, iktidardan "vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklamaları geldi. Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, alım gücünü koruyacaklarını iddia etti. Ayrıca, "işverenleri zor duruma düşürmeyeceğiz" ifadeleri de dikkat çekti. Geçtiğimiz ay TOBB üyesi patronlardan "zam oranı yüzde 30’u aşmasın" uyarısı yapılmıştı.

Asgari ücretteki değişim

Geçtiğimiz yılın aralık ayında tespit edilen 17 bin 2 liralık asgari ücret, yıl boyunca aynı kaldı. TÜİK’in enflasyon verilerine göre, asgari ücret açıklandığı 2023 Aralık’tan bu yana yüzde 36,44 değer kaybederek 6 bin 195 lira eridi.

IMF'nin asgari ücret önerisi

IMF, asgari ücrette iktidara yolu ağustos ayında göstermişti. IMF tarafından hazırlanan raporda, asgari ücrete 2025 beklentilerine uygun yüzde 14 zam yapılması önerildi. Bu oranda yapılacak zam, asgari ücreti 19 bin 382 seviyesinde tutacak. Ancak bu durumda yeni yılın asgari ücreti, açlık sınırının altında kalacak.

Enflasyon hedefleri 

Orta Vadeli Program’da (OVP) yılsonu enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak belirlendi. Enflasyon bu hedefe uygun gerçekleşirse zammın da bu oranda olması bekleniyor. Beklentilere uyumlu olarak yapılacak yüzde 40’lık bir zam, maaşları 23 bin 802 lira seviyesine çıkaracak.

Merkez Bankası tahminleri

TCMB’nin enflasyon tahminleri, farklı hesaplamaları ortaya çıkarıyor. Yılın üçüncü enflasyon raporunda yılsonu tahmini yüzde 38 olarak açıklanmıştı. Bu orana uygun bir zam ise 23 bin 462 lirayı işaret ediyor.