EKONOMİ

2025'te ÖTV zammı kapıda: Akaryakıt, alkol ve tütün cep yakacak

2025’in ilk günlerinde vatandaşlar otomatik ÖTV zammıyla karşılaşacak. Akaryakıt başta olmak üzere vatandaşın cebini doğrudan etkileyecek birçok mal ve hizmete zam gelecek.

Abone Ol

Akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinde ÖTV tutarları, 3 Ocak 2025’te TÜİK tarafından açıklanacak Yİ-ÜFE artış oranıyla zamlanacak. Bu düzenleme, vergi yükünü artırırken, fiyatlarda ciddi yükselmelere neden olacak.

Akaryakıtta vergi yükü artıyor

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, akaryakıt ürünlerindeki maktu ÖTV tutarlarının 14 Temmuz 2023’te yürürlüğe giren kanunla altı ayda bir Yİ-ÜFE artış oranında otomatik olarak güncellendiğini hatırlattı. Bu artışın 3 Ocak 2025’te fiyatlara yansıyacağını belirten Bingöl, şu değerlendirmeyi yaptı:“Aralık 2024 dönemi Yİ-ÜFE artış oranı yüzde 1 bile olsa, benzinde maktu ÖTV artışı yüzde 8,2 oranında olacak. Bu da litre başına 11,30 TL olan mevcut maktu ÖTV tutarının 12,22 TL’ye yükselmesi demek. Üstelik, bu ÖTV artışı üzerinden yüzde 20 KDV de alındığından, pompaya yansıyacak fiyat artışı daha yüksek olacaktır.”

Alkol ve tütün ürünlerine yeni yıl zammı

Bingöl, ÖTV listesinde yer alan alkol ve tütün ürünlerinde de altı aylık Yİ-ÜFE artışına bağlı olarak otomatik zam yapılacağını belirtti. Aralık 2024’te Yİ-ÜFE oranının yüzde 1 gelmesi durumunda, bir litre alkoldeki maktu ÖTV tutarının yüzde 8,2 artışla 104,11 TL yükseleceğini ifade etti.

2025’e vergi artışlarıyla girilecek

Yeni yıl itibariyle uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 43 olarak belirlenmiş durumda. Trafik cezalarından harçlara kadar birçok kalemde bu oran doğrultusunda zam yapılacak. Öte yandan, Cumhurbaşkanı’nın belirli alanlarda vergi artışını değiştirme yetkisi bulunsa da, trafik cezaları gibi alanlarda herhangi bir müdahale yetkisi bulunmuyor.

"Vergi sistemimiz vatandaşın yükünü artırıyor"

Bingöl, vergi sistemindeki otomatik artış mekanizmasını eleştirerek şunları söyledi: “Vergi sistemimiz, vatandaşın vergi yükünü artırırken otomatik işliyor. Ancak vergi oranlarını azaltması gereken durumlarda manuel bir süreç uygulanıyor. Örneğin, taşıtlardaki ÖTV oranları için matrah dilimlerinde otomatik bir güncelleme yapılmıyor.”