Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmesiyle birlikte, kulaklık kullanımı da artış gösterdi. Ancak, yanlış kullanım kulak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, kulaklıkların duyma yetisini kaybetmeye yol açabileceğini vurguluyor ve 2050 yılına kadar 2,5 milyar kişinin işitme kaybı yaşama ihtimalinin arttığını belirtiyor.

Mit mi gerçek mi? Hindistan cevizi yağı ile ağız bakımı nasıl yapılır? Mit mi gerçek mi? Hindistan cevizi yağı ile ağız bakımı nasıl yapılır?

"Kulaklık kullanımı son 10 yılda yüzde 75 arttı"

Doç. Dr. Eravcı, son 10 yılda kulaklık kullanımının yüzde 75 oranında arttığını belirterek, kullanıcıların kulaklık kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Uzmanlar, kulaklıkların uzun süreli kullanımıyla birlikte kulak yolu enfeksiyonları ve işitme kayıplarının riske girebileceğini hatırlatıyor.

"Ses seviyesi ve kullanım süresi kritik"

Kulaklık kullanımında ses seviyesinin ve dinleme süresinin büyük önemi var. Uzmanlar, cihazın ses seviyesinin yüzde 60 ile sınırlanması gerektiğini ve sesin 60 dakikadan fazla dinlenmemesi gerektiğini öneriyor. Dünya Sağlık Örgütü, 80 desibel seviyesindeki gürültünün uzun vadede işitme kaybına yol açabileceğini belirtiyor.

"Tiz seslerde kayıplar: Yaşlandıkça daha belirgin"

Kulaklık kullanımının, özellikle tiz seslerde kayıplara yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, bu tür kayıpların başlangıçta fark edilmese de yaş ilerledikçe çınlama şikayetlerine ve sesin anlaşılmamasına neden olabileceğini belirtiyor.

"Kulak üstü kulaklıklar daha sağlıklı"

Uzmanlar, kulak içi kulaklıklar yerine kulak üstü kulaklıkların tercih edilmesini öneriyor. Kulak üstü kulaklıklar, daha düşük ses seviyelerinde dinleme yapılmasını sağlayarak, kulak sağlığını koruyabiliyor. Gürültü önleyici kulaklıklar da, dış sesleri engelleyerek ses seviyesini daha düşük tutmaya olanak sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi