MAL kan grubu nedir? MAL kan grubu nedir?

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), yerleşkesinde kalp krizi ve ritim bozukluğu gibi acil durumlara hızlı müdahale etmek amacıyla 15 noktaya elektroşok cihazı yerleştirdi. ASELSAN tarafından geliştirilen cihazlar, kullanıcı dostu tasarımları ve sesli komutlarıyla dikkat çekiyor. Hedef, herhangi bir kalp krizi vakasında, en geç 4 dakika içinde müdahale yapılmasını sağlamak.

Hızlı ve etkili çözüm

ADÜ Hastanesi Başhekimliği ve ADÜ İlk Yardım Merkezi Müdürlüğü'nün öncülüğünde gerçekleştirilen bu proje, zamanla yarışılan kalp krizi ve ritim bozukluğu vakalarında hayat kurtarmayı amaçlıyor. ASELSAN tarafından geliştirilen elektroşok cihazları, yerleşkede insan yoğunluğunun fazla olduğu 15 farklı noktaya yerleştirildi. Cihazlar, vakalara en geç 4 dakika içinde ulaşılacak şekilde stratejik noktalara konumlandırıldı.

Adü2

Kolay kullanım ve sesli komut sistemi

Cihazların kullanıcı dostu olması, acil durumlarda hızla müdahale edilebilmesini sağlıyor. Üzerindeki yeşil tuşa basıldığında, cihaz sesli ve görsel komutlarla kullanıcıyı yönlendiriyor. Cihaz, fenalaşan birinin vücuduna bağlandığında, hastanın durumu belirleniyor. Elektroşok gerekmeyen durumlarda, "Hastanın yaşamsal fonksiyonları yeterlidir, 112'yi arayın" uyarısı veriliyor. Kalbe şoklama gerektiğinde ise cihaz, müdahale için gerekli tüm adımları sesli olarak açıklıyor.

Ayrıca, cihazların bulunduğu kabinler üzerinde, kullanım talimatları ve karekodlar yer alıyor. Çantanın açılmasıyla, ilgililere anlık bildirim gönderilerek acil durum haberdar ediliyor.

"Diğer üniversitelere de tavsiye ediyoruz"

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, "Sağlıklı yerleşke" anlayışıyla bu projeyi başlattıklarını belirterek, "Türkiye'de üniversiteler arasında ilk kez biz bunu kullanmaya başladık. Diğer üniversitelere de tavsiye ediyoruz, koordinatörlük görevini de üstlenmeye devam edeceğiz" dedi. Proje, sadece ADÜ yerleşkesiyle sınırlı kalmayacak; ilerleyen dönemde diğer üniversitelere örnek teşkil etmesi bekleniyor.

İlk müdahale zamanı kritik

ADÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mücahit Avcil, kalp krizi vakalarında zamanın kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Avcil, "İlk 3 dakikada düzgün bir müdahale yapılmazsa beyin hücrelerimiz ölmeye başlar. Bu yüzden çevredeki kişiler, öğretmenler ve halkın hızlı müdahalesi hayati önem taşıyor" dedi. Avrupa'da bu tür müdahalelerle yaşam şanslarının önemli ölçüde arttığını belirten Avcil, "Yüzde 1'lerde olan yaşam şansı, zamanında müdahale ile yüzde 35'lere kadar çıkabiliyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Avcil, cihazın kullanımının son derece basit olduğunu belirterek, "Cihazın üzerindeki tuşa basıldığında, her şey sesli olarak anlatılıyor. İlk olarak hastanın bayılma mı yoksa kalp durması mı yaşadığı anlaşılacak, ardından doğru müdahale yapılacaktır" dedi.

Kaynak: AA