NASA, Dünya'dan 635 ışık yılı uzaklıkta, dev bir gaz devi gezegen WASP-49 b'nin etrafında dönen ve lavla kaplı olabileceği düşünülen bir Ay keşfetti. Bilim insanları, bu volkanik uydunun devasa bir metalik bulut yarattığını ve yok olma tehlikesi altında olduğunu öne sürüyor.

Yeni bir volkanik ay keşfi

WASP-49 b, Jüpiter'den yaklaşık üç kat daha az kütleye sahip ve kendi yıldızına oldukça yakın bir yörüngede dönüyor. Bu gezegenin ortalama sıcaklığı 1.100 santigrat dereceye ulaşıyor ve her 2,8 günde bir yörüngesini tamamlıyor. 2017'de, bilim insanları bu gezegenin etrafında dev bir sodyum bulutu tespit etmişti; başlangıçta bu bulgunun neden olduğu şaşkınlık, volkanik bir uydu tarafından püskürtüldüğü düşünülünce yerini meraka bıraktı.

Yeni veriler ve teoriler

Son çalışmada, buluta her saniye ortalama 100.000 kilogram sodyum enjekte edildiği ortaya kondu. NASA'nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan Rosaly Lopes, bu bulguların dış gezegen ve yıldız dışında bir kaynağın varlığını desteklediğini belirtti. Eğer bu doğrulanırsa, WASP-49 b'nin volkanik uydusu, resmi olarak tanınan ilk "exomoon" olarak kaydedilebilir.

Kritik kanıtlar

Araştırmalar, bu bulutun gezegenin atmosferinin bir parçası olmaması gerektiğini ve gezegenin çekim etkisinden bağımsız hareket ettiğini gösteriyor. Caltech'te çalışan Apurva Oza, bu durumun kritik bir kanıt olduğunu vurguladı.

İzmir'de bilim şenliği: Geleceğin bilim insanları yetişiyor! İzmir'de bilim şenliği: Geleceğin bilim insanları yetişiyor!

Sonuç ve gelecek beklentileri

WASP-49 b'nin etrafındaki volkanik Ay'ın büyüklüğü ve bu bulutun yörüngesi, bilim insanlarının araştırmalarına ışık tutuyor. Eğer bu Ay gerçekten var ise, dış gezegenin yerçekimi nedeniyle dışarı pompalanan sodyum miktarı, zamanla bu uydunun yok olmasına neden olabilir. Oza, "Eğer orada gerçekten bir Ay varsa, çok yıkıcı bir sonu olacaktır," dedi.

NASA'nın bu yeni keşfi, uzay araştırmaları ve dış gezegenler üzerindeki çalışmalar için heyecan verici bir dönüm noktası olabilir