Avrupa Komisyonu, çevrimiçi yasadışı nefret söylemiyle mücadele için oluşturduğu Davranış Kuralları'nın güncellenmiş versiyonunu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) çerçevesine dahil etti.

Bu güncelleme, büyük teknoloji şirketlerinin yasadışı içeriklere karşı alacağı önlemleri ve uygulamaları daha şeffaf hale getirecek, ayrıca platformların bu kurallara uyumu her yıl denetlenecek.

Davranış kuralları ve DSA'nın önemi

2016'da ilk kez büyük teknoloji şirketleri ve Avrupa Birliği arasında imzalanan Davranış Kuralları, platformların nefret söylemi bildirimlerini ne şekilde değerlendireceğini belirliyordu. Bu taahhütlerin arasında 24 saat içinde bildirilen nefret söylemi bildirimlerinin en az üçte ikisinin gözden geçirilmesi ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde kullanıcıların yasadışı içeriklere karşı farkındalıklarının artırılması yer alıyordu. Bu güncellenmiş kılavuz, platformların Dijital Hizmetler Yasası'na uyum sağlamalarına yardımcı olacak.

Dijital Hizmetler Yasası (DSA), Avrupa'daki sosyal medya ve internet platformlarına yönelik bağlayıcı kurallar getiren bir yasa olarak, çevrimiçi güvenliği artırmayı hedefliyor. Bu yasa, platformların yasadışı içeriği hızlı bir şekilde kaldırmasını ve kullanıcıların daha güvenli bir ortamda içerik paylaşmasını sağlamayı amaçlıyor.

DSA'ya uyumluluk ve denetim

Komisyon, platformların Davranış Kuralları'na uyumunu izlemek için yıllık denetim süreci başlatacak. Bu süreçte, platformların yasadışı içeriği engelleme ve nefret söylemi bildirimlerini değerlendirme performansları düzenli olarak denetlenecek.

Bu adım, Avrupa Komisyonu'nun çevrimiçi ortamda yasadışı içeriklerin yayılmasını engellemeye yönelik kararlılığını pekiştiriyor.

Meta'nın değişim kararı ve yeni düzenlemeler

Öte yandan, Meta geçtiğimiz günlerde doğrulama platformlarıyla olan işbirliğini sonlandıracağını ve bunun yerine, X platformuna benzer bir topluluk notları sistemi getireceğini duyurdu.

Biden'dan son dakika af kararı Biden'dan son dakika af kararı

Meta'nın bu adımı, şirketin "ifade özgürlüğüne köklerine" geri dönme amacını taşıyor. Avrupa Komisyonu, bu tür değişikliklerin DSA çerçevesinde nasıl şekilleneceğini yakından izleyecek.

Kaynak: Haber Merkezi