ABD’de bugün gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde halk, bir sonraki başkanı belirlemek için oy kullanıyor. Mevcut adaylar Demokrat Kamala Harris ve Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki yarışın sonucu, sayım sürecine göre birkaç saat içinde veya haftalar sonra netleşebilir.

Seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?

Amerikan seçimlerinde sonuçların açıklanma süresi, adaylar arasındaki farkın ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak değişebiliyor. Yarış başa baş devam ettiği için bazı eyaletlerde oyların yeniden sayılması gerekecek ve sonuçlar gecikebilir. Kritik eyaletler arasında yer alan Arizona, Michigan, Georgia, Pennsylvania ve Wisconsin gibi bölgelerden gelen oylar sonucu belirleyici olacak. Özellikle bu eyaletlerde oyların yakın olması durumunda, sonuçların açıklanması daha uzun sürebilir.

Oy sayım süreci ve 2020 seçimi örneği

2020 yılında, Amerikan televizyon kanalları Joe Biden’ın zaferini, seçimden dört gün sonra ilan edebilmişti. Pennsylvania eyaletindeki sayımlar tamamlandıktan sonra Biden'ın kazandığı duyurulmuştu. Benzer bir durumun bu yıl da yaşanabileceği öngörülüyor. Örneğin, Pennsylvania’da adaylar arasındaki oy farkının çok az olması durumunda eyalet yasaları gereği otomatik yeniden sayım yapılması gerekiyor.

Kilit eyaletler ve seçim gecesi önemli anlar

Seçimde belirleyici olacak kritik eyaletlerin başında Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania ve Wisconsin geliyor. Bu eyaletlerde sandıkların kapanması ve sonuçların gelmesi gece saatlerini bulacak. Örneğin, Türkiye saati ile 02.00 civarında Georgia gibi eyaletlerde sandıklar kapanacak ve Kentucky gibi sonuçların daha netleşeceği eyaletlerde ilk sonuçlar alınmaya başlayacak.

ABD seçim sistemi: Seçici kurul ve delegeler

ABD’de başkan doğrudan halk oylaması ile değil, seçici kurul oyları ile belirleniyor. Her eyalet, nüfusuna göre belirli sayıda delegeye sahip. Bu delegeler, seçimde en çok oyu alan adayı başkan olarak seçiyor. 538 seçici kurul oyu olan ABD’de, başkan olmak için bir adayın 270 veya daha fazla oy alması gerekiyor.

Sonuçlara itiraz süreci nasıl işliyor?

ABD seçim sonuçları açıklanmadan önce, oyların yakın olduğu eyaletlerde itirazlar ve yeniden sayımlar süreci yavaşlatabilir. Özellikle kritik eyaletlerde yeniden sayımlar gerekirse bu süreç günler, hatta haftalar sürebilir. 2020’de Donald Trump, seçim sonuçlarına itiraz etmiş ve yeniden sayım talepleriyle bazı eyaletlerde süreç uzamıştı. Ancak bu yıl yapılan yasal değişikliklerle, itiraz süreçlerinin daha sınırlı tutulacağı düşünülüyor.

Beşar Esad'a Moskova'da suikast girişimi Beşar Esad'a Moskova'da suikast girişimi

Başkanlık yemin töreni ne zaman?

Seçimi kazanan aday, 20 Ocak 2025’te ABD Kongre Binası önünde yemin ederek göreve başlayacak. Bu törende, yeni başkan anayasal bağlılık yemini edecek ve göreve resmen başlamış olacak.

Kaynak: Haber Merkezi