Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için yürütülen diplomatik çabalarda dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.
Bloomberg’in haberine göre, ABD yönetimi, Moskova ile Kiev arasında varılacak olası bir barış anlaşmasının bir parçası olarak, Kırım’ın Rusya’ya ait olduğu yönündeki fiili durumu tanımaya açık. İddia, Başkan Donald Trump’ın ateşkes sürecini hızlandırmaya yönelik girişimlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Rusya 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmişti
2014 yılında Rusya tarafından işgal edilen ve kısa süre sonra yapılan tartışmalı referandumla Moskova tarafından ilhak edilen Kırım, uluslararası toplum tarafından hâlâ Ukrayna toprağı olarak kabul ediliyor. Ancak aradan geçen 10 yılda bölgedeki fiili kontrol tamamen Rusya’nın eline geçmiş durumda.
ABD yönetimi şimdi, bu statükoyu diplomatik bir zeminle pekiştirme eğiliminde olabilir. Bloomberg’in ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre Washington, savaşın sonlanmasını sağlayacak geniş kapsamlı bir anlaşmanın parçası olarak Kırım’ın Rusya toprağı olarak tanınmasını değerlendiriyor.
Barış planı: Donmuş cephe, NATO'dan vazgeçiş
Haberde dikkat çeken bir diğer unsur ise, önerilen planın cephe hattını büyük ölçüde dondurmayı ve Rusya'nın hâlihazırda işgal ettiği Ukrayna topraklarının çoğunun elinde kalmasını öngörmesi. Buna karşılık Ukrayna'nın NATO'ya üyelik hedefinden vazgeçmesi gibi büyük bir taviz vermesi söz konusu olabilir.
ABD'nin bu öneriyi gündeme getirmesi, savaşın daha fazla yayılmasının önlenmesi ve enerji, güvenlik gibi küresel etkilerin sınırlanması amacına bağlanıyor. Ancak bu durumun Kiev yönetimi ve Batılı müttefikler arasında nasıl karşılanacağı belirsizliğini koruyor.