IPI öncülüğünde, Türkiye’deki "etki ajanlığı" yasa tasarısının tamamen geri çekilmesi için 55 yerel ve uluslararası kuruluşun imzasıyla bir mektup, Avrupa Komisyonu'na iletildi.
Mektup, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e hitaben yazıldı ve Türkiye'den bu yasa tasarısının geri çekilmesi talep edildi.
"Çıkacak olan yasalar uluslararası standartlara uyumlu olmalı"
Mektubun içeriğinde, Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye kamuoyu önünde, "etki ajanlığı" yasa tasarısının tamamen geri çekilmesi için çağrıda bulunması talep edilerek, bu mevzuatın demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle uyumsuz olduğu vurgulandı.
Ayrıca, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve sivil toplumun meşru faaliyetlerinin korunması amacıyla çıkacak yasaların uluslararası standartlarla uyumlu olması gerektiği belirtildi.
Avrupa Komisyonu'ndan diplomatik adımlar atarak, bu yasa tasarısının Türkiye ile yürütülen üst düzey diyaloglarda gündeme getirilmesi ve AB’nin Türkiye’deki sivil toplum, insan hakları ve ifade özgürlüğüne bağlılığını sürdürmesi çağrısı yapıldı.
Yasa içerisinde hapis cezaları var
Yasa tasarısının içerdiği maddeler arasında, yabancı devlet veya örgütlerin çıkarları doğrultusunda Türkiye’nin güvenliğine karşı suç işleyen kişilere üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Ayrıca, suçun savaş zamanında işlenmesi halinde cezanın 8 yıldan 12 yıla kadar çıkacağı ifade ediliyor.
Yasa tasarısının, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü gibi temel haklara tehdit oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
Gürcistan'ın AB üyeliği durdurulmuştu
Yasa tasarısı, Türkiye’de benzer bir yasa nedeniyle Gürcistan’ın AB üyeliği sürecinin durdurulmasına da neden olan bir bağlamda tartışılmakta.
Gürcistan’daki "yabancı etkinin şeffaflığı" yasası, sivil toplum kuruluşlarının yabancı bağışçılardan aldığı fonların belli bir yüzdesi üzerinde kayıt zorunluluğu getirilmiş ve bu yasa, ülkede büyük protestolara yol açmıştı.
Gürcistan’ın AB üyeliği için attığı adımlar da bu yasa nedeniyle durdurulmuştu.