Medicana Sağlık Grubu’nun öncülüğünde İzmir’de acil tıp alanında görev yapan hekimler, “Acil Tıpçıları Buluşuyor” başlıklı toplantıda bir araya geldi. Medicana International İzmir Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda, acil tıbbın kritik konuları arasında yer alan “Travmatik Beyin Hasarı Yönetimi” ve “Omurga Değerlendirmesindeki Temel Yaklaşımlar” ele alındı.

İzmir'in Garip Adası icradan satışa çıkıyor! İzmir'in Garip Adası icradan satışa çıkıyor!

Medicana International İzmir Hastanesi, bir yıldır düzenlediği ve geleneksel hale getirdiği bu toplantıda İzmir’in acil tıp hekimlerini ağırladı. Hastanenin Acil Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Fuat Oduncu ve Uzm. Dr. Mehmet Emin Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, acil tıp uzmanlarını yakından ilgilendiren önemli başlıklar masaya yatırıldı.

Travmatik beyin hasarı yönetiminde kritik noktalar

Medicana International İzmir Hastanesi Acil Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Fuat Oduncu, travmatik beyin hasarının nörolojik hastalıklar arasında en yüksek insidans ve prevalansa sahip olduğunu belirtti. Dünya genelinde yılda yaklaşık 50-60 milyon kişinin travmatik beyin hasarı yaşadığını ifade eden Oduncu, “ABD verilerine göre her yıl 4,8 milyon acil servis başvurusu, 214 bin hastane yatışı ve 69 bin ölüm travmatik beyin hasarından kaynaklanıyor. Hayatta kalan hastaların önemli bir kısmı kalıcı veya geçici nörolojik sekellerle karşılaşıyor” dedi.

Travmatik beyin hasarının belirtilerini fiziksel, bilişsel ve davranışsal olmak üzere üç başlıkta açıklayan Oduncu, vakalarda ileri yaşın önemine dikkat çekti. Yaşa bağlı fizyolojik değişiklikler, kırılganlık ve çoklu ilaç kullanımı nedeniyle yaşlı hastaların değerlendirilmesinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Beyin atrofisinin kranyal hemorajilerin erken dönemde fark edilmesini zorlaştırdığını belirtti.

Omurga yaralanmalarında artan risk

Uzm. Dr. Mehmet Emin Kaya, “Omurga Değerlendirmesindeki Temel Yaklaşımlar” başlıklı sunumunda, omurga kırıklarının travmatik yaralanmalardan kaynaklanan tüm kırıklar arasındaki oranının yüzde 4-23 olduğunu belirtti. Yaşlanan nüfusla birlikte osteoporoza bağlı omurga yaralanmalarının arttığını ifade eden Kaya, “Her yıl yaklaşık 5 milyon servikal boyunluk takılıyor. Ancak nörolojik muayenesi normal, yüksek riskli yaralanma mekanizması olmayan ve boyun hassasiyeti bulunmayan yetişkin travma hastalarında ek görüntüleme yapılmadan boyunluk çıkarılabilir” dedi.

Travmatik omurga yaralanmalarında ilk tercih edilen görüntüleme yöntemi olarak 3 boyutlu Bilgisayarlı Tomografi (BT)’nin kullanıldığını söyleyen Kaya, BT sonuçları negatif olup nörolojik semptomları devam eden hastalara Manyetik Rezonans (MR) önerildiğini belirtti.

Yeni toplantı 5 Mart’ta

Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Medicana International İzmir Hastanesi Acil Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Fecri Bengi, “İki ayda bir gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarla hem güncel tıbbı takip ediyor hem de İzmir’deki meslektaşlarımızla dayanışma fırsatı yakalıyoruz. Tüm acil tıp uzmanlarını 5 Mart 2025’teki toplantımıza bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Bülten