İzmir'de düzenlenen Denetimli Serbestlik 20'nci yıl Bölge Toplantısı'nda konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, infaz sistemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Can, “1 milyon kişi ceza hukuku sisteminde, infaz sisteminde olduğu halde bir ‘cezasızlık’ algısından bahsediliyor. Mayınlı bir arazide koşuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu dengeyi korumak zorundayız”

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen toplantının açılışında konuşan Ramazan Can, cezaevinden çıkanların yüzde 40’ının yeniden suç işlediğine dikkat çekti. Bu durumun infaz sisteminde köklü bir değerlendirmeyi zorunlu kıldığını belirten Can, şöyle devam etti:

“İnfaz rejiminde asıl amaç, topluma kazandırmak, ıslah etmek, iyileştirmektir. Ancak suçtan sonra yeniden suç işleme eşiği psikolojik bir kırılma yaratıyor. Bu Türkiye’de yaklaşık yüzde 45’lere ulaşmış durumda. Bu çok ciddi bir oran.”

Adalet sisteminin yalnızca bakanlık eliyle değil, aile, toplum ve tüm kurumların desteğiyle yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Can, cezasızlık algısı ile ıslah arasındaki dengeye işaret etti: “Bir tarafta cezasızlık algısı, bir tarafta topluma kazandırma çabası... Bu bir denge. Bu dengeyi de iyi korumak ve kollamak gerekiyor.”

"1 milyon kişi infaz sistemi içinde"

Bakan Yardımcısı Can, 400 bin kişinin cezaevinde, yaklaşık 600 bin kişinin de denetimli serbestlik kapsamında olduğunu belirtti. Toplumun bu sürece hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Can, şu ifadeleri kullandı:

“İstediğin kadar içeride tut, nereye kadar? Toplumun sağlıklı, huzurlu, güvenli bir şekilde hayatını sürdürebilmesi için bu kişilerin yeniden topluma kazandırılması şart. Bu süreç kolay değil, çünkü işin içinde ekonomik sıkıntılar, psikolojik sorunlar ve toplumsal dışlanma var.”

"Şiddete sıfır tolerans"

Cezaevlerinde şiddet ve işkenceye sıfır tolerans ilkesiyle çalıştıklarını belirten Can, infaz sisteminin temelinde insan haklarına saygının yer aldığını söyledi:

“Suçluyu da 'eşref-i mahlukat' olarak değerlendiriyor, insan haklarına uygun şekilde yaklaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti infaz sisteminde başarılı bir sınav vermiştir.”

8 milyonu aşkın karar infaz edildi

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da denetimli serbestlik rakamlarını açıkladı.

Yıldırım, 20 yıl içinde 8 milyon 300 bin kararın infaz edildiğini belirtti. 448 bin hükümlünün takibinin sürdüğünü, 1 milyon 424 bin hükümlünün kamu yararına çalıştığını, 69 bin kişinin elektronik kelepçe ile izlendiğini söyledi.

“Adaletin dönüm noktası”

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ise denetimli serbestliğin ceza adalet sistemine kazandırılmasının toplumsal barış açısından dönüm noktası olduğunu belirterek, “Bu sistemi daha ileriye taşımak için birlikte çalışmalıyız” dedi.

AK Parti Gençlik Kolları'ndan CHP Kemalpaşa Gençlik Kolları'na sert tepki AK Parti Gençlik Kolları'ndan CHP Kemalpaşa Gençlik Kolları'na sert tepki

İki gün sürecek etkinlikte paneller, sunumlar ve bilgi paylaşımlarıyla denetimli serbestlik sistemine dair mevcut durum ve geleceğe dair stratejiler masaya yatırılacak.

Kaynak: Haber Merkezi