Türkiye'nin 10. Cumhurbaşkanı ve 14. Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak tanınır. Sezer, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını üstlenen tek kişidir.
Eğitim ve kariyerinin başlangıcı
Sezer, 1958 yılında Afyon Lisesi'ni bitirdi ve 1962 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl hakim adayı olarak göreve başladı ve askerliğini Kara Harp Okulu'nda yedek subay olarak tamamladı. Dicle ve Yerköy'de hakimlik yaptı ve Yargıtay tetkik hakimi olarak görev aldı. Ayrıca, 1977-1978 yıllarında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde medeni hukuk alanında yüksek lisans yaptı.
Yüksek yargı dönemi
1983 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen Sezer, 1988'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. 1998 yılında ise Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na yükseldi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndaki görev süresi boyunca hukuk ve demokrasi konusundaki görüşlerini sıkça dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı süreci
2000 yılında, dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in önerisiyle, Cumhurbaşkanı seçilmek üzere aday gösterilen Sezer, 5 Mayıs 2000 tarihinde Türkiye'nin 10. Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 16 Mayıs 2000'de görevine başladı. Cumhurbaşkanlığı süresi boyunca veto hakkını sıkça kullandı. Bu dönemde, 67 yasayı, 22 Bakanlar Kurulu kararını ve 729 müşterek kararnameyi iade etti. Sezer, özellikle hukukun üstünlüğü ve demokratik değerlere olan bağlılığı ile tanındı.
Cumhurbaşkanlığı sonrası
Cumhurbaşkanlığını 28 Ağustos 2007'de Abdullah Gül'e devrettikten sonra, kamuoyundan uzak durmayı tercih etti. Ancak, 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verdiğini açıkladı. Sezer, 1964 yılında Semra Kürümoğlu ile evlendi ve çiftin Zeynep, Ebru ve Levent adlarında üç çocuğu bulunmaktadır.