Milli Mücadele yıllarında Güney Cephesi’nde Urfa Kuva-yi Milliye Komutanlığı görevini üstlenen Ali Saip Bey, işgalcilere karşı direnişiyle tanınıyor. Hem Osmanlı’nın son dönem savaşlarında hem de Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler üstlenen Ali Saip Bey’in hayatı ve mücadeleleri, tarih meraklılarının ilgisini çekiyor.
Ali Saip Bey’in hayatı
1885 yılında Irak’ın Revandiz şehrinde dünyaya gelen Ali Saip Bey, Harp Okulu ve Harp Akademisi’nden mezun oldu. Balkan Savaşları’ndaki üstün başarılarından dolayı Mecidi Nişanı ile ödüllendirilen Ali Saip Bey, Trablusgarp Savaşı sırasında Derne’de Mustafa Kemal Paşa ile tanıştı. 1. Dünya Savaşı boyunca farklı cephelerde görev aldı. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası Anadolu’nun işgaline karşı direniş hareketlerine katıldı.
23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Urfa milletvekili olarak görev yaptı. İlerleyen yıllarda İstiklal Mahkemesi’nde hem üye hem de başkan olarak bulundu. Soyadı Kanunu’ndan sonra, Urfa’nın kurtuluşundaki katkılarından dolayı kendisine “Ursavaş” soyadı verildi.
Güney Cephesi’nde mücadelesi
Ali Saip Bey, 1919’da Urfa’ya gelerek Kuva-yi Milliye’nin komutanı olarak atandı. Fransız işgaline karşı mücadele etmek için halkı örgütledi. 20 Şubat 1920’de Fransızlara şehri boşaltmaları için ültimatom verdi ancak olumlu bir yanıt alamadı. Bunun üzerine, 21 Şubat’ta Urfa’da çatışmalar başladı. Kuva-yi Milliye birliklerinin kuşatması altındaki şehirde direniş 8 Nisan 1920’ye kadar sürdü. Bu tarihte Fransızlarla ateşkes imzalandı ve 10 Nisan 1920 itibarıyla Urfa, işgalden kurtuldu.
Güney Cephesi’nin kahramanları
Ali Saip Bey’in yanı sıra, Güney Cephesi’nde mücadele eden diğer kahramanlar arasında şunlar bulunuyor:
- Şahin Bey: Antep savunmasının öncülerindendir.
- Rıdvan Hoca: Maraş’taki direnişin sembol isimlerinden biridir.
- Sütçü İmam: Maraş’ta direnişi başlatan kişi olarak bilinir.
Ali Saip Bey’in azmi ve liderliği, Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasında önemli bir yer tutuyor.