Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği Aliağa 3. Zeytin Hasat Şenliği, 9 Kasım Cumartesi günü Aliağa Helvacı’da yoğun bir katılımla yapıldı. Şenlik, Zeytinyağlı Yemek Yarışması ile renkli anlara sahne oldu.
Yemek yarışması heyecanı
Zeytinyağlı yemekler yarışmasında katılımcılar, zeytinyağının en lezzetli halleriyle jüriyi etkilemeye çalıştı. Yarışmanın jüri üyeleri arasında Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Garnizon Komutanı Albay Mehmet Şahin, Şef Sedat Çetiner ve Şef Emrah Tütüncüoğlu yer aldı. Zeytinyağlı yaprak sarması ile Yüksel Baylan birinci oldu.
Hasat ziyareti ve zeytinyağı tadımı
Yarışmanın ardından Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney ve beraberindeki heyet, Helvacı’daki zeytin hasadını yerinde inceledi. Hasat sonrası ise Helvacı’nın köklü zeytinyağı üreticilerinden Aras Zeytinyağı fabrikasına gidilerek zeytinyağı tadımı yapıldı.
Zeytinyağında kalite artışı
Aras Zeytinyağı fabrikası yetkilisi Ragıp Aras, fabrikalarının üretim kapasitesini 40 tondan 150 tona çıkardıklarını belirterek, “Yeni makinelerimizle zeytinleri en kısa sürede işleyerek, en doğal ve sağlıklı yağları üretiyoruz. Bu yıl soğuk sıkım yöntemiyle elde ettiğimiz zeytinyağımız, yüksek antioksidan ve E vitamini içeriğiyle fark yaratıyor” dedi.
Rekolte beklentisi yüksek
Bu yıl açıklanan tahmini rekolte verilerine göre, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Zeytinyağı üreticilerine büyük bir sorumluluk düşerken, kaliteli üretim için teknolojiyle donatılmış makineler kullanılıyor.
Etkinlik sonunda, şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü M. Selim Aksakal’a ve ekibine teşekkür edildi. Ragıp Aras, “Zeytinyağının her damlası emek, her tanesinde doğa saklı” diyerek şenliğin önemini vurguladı.