Almanya’da köpek sahipleri, köpeklerinin yerel yönetimlere kayıt ettirilmesinin ardından yıllık olarak değişen miktarlarda köpek vergisi ödemekle yükümlü. Verginin miktarı, eyaletlere, belediyelere ve köpeğin türüne göre değişiklik gösteriyor; genel olarak bu tutar 50 ila 200 euro arasında seyrediyor. Tehlikeli köpek ırkları, örneğin Rottweiler ve Pitbull gibi, daha yüksek vergilere tabi olup, bu türlerden yıllık 600 euroya kadar vergi alınabiliyor.

Gurbetçiler dikkat! Ankara TUSAŞ saldırısından sonra uçuşlar iptal mi oldu? Gurbetçiler dikkat! Ankara TUSAŞ saldırısından sonra uçuşlar iptal mi oldu?

Özel durumlar için muafiyet

Engellilere rehberlik eden köpekler gibi bazı özel durumlar köpek vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca, hayvan barınaklarından sahiplenilen köpekler için bazı belediyeler geçici vergi muafiyeti sağlamakta. Vergi oranları, şehir büyüklüğüne göre de değişiklik gösteriyor. Örneğin, Berlin’de ilk köpek için yıllık vergi yaklaşık 120 euro iken, Hamburg’da bu rakam 90 euro, Münih’te 100 euro, Köln’de ise 156 euro seviyelerinde. Stuttgart’ta ise ikinci köpek için vergi iki katına çıkarak 216 euroya kadar yükselebiliyor.

Köpek vergisinin tarihçesi ve cezaları

Berlin’de köpek vergisinin yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Almanya genelinde bu verginin köpek sayısını kontrol altında tutmak amacıyla uygulandığı ifade ediliyor. Vergiyi ödemeyenler, 10 bin euroya kadar para cezasıyla karşılaşabiliyor. Köpek sahipleri, vergiyi genellikle yılda iki taksitte ödüyor. Köln’de yaşayan köpek sahibi , yılda 156 euro ödediğini ve bu miktarın her altı ayda bir tahsil edildiğini belirtiyor, köpek sahiplerinin çeşitli sorumlulukları olduğunu, düzenli yürüyüşler, sağlık sigortası gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, köpeklerin mikroçip ile kayıt altına alınması, kaybolan köpeklerin sahiplerine geri getirilmesi için önemli bir güvenlik önlemi olarak öne çıkıyor.

Köpek sahiplenme süreci

Köpek sahiplenme süreci hakkında bilgi veren Candan, “Romanya’dan, Türkiye’den getiriliyorlar. Barınaklardan köpek almak için başvurduğunuzda, onlar araştırıyor; müsait misiniz, köpeğe bakabilir misiniz? Yaş da çok önemli, yaşlı insanlara verilmiyor,” diyerek barınaklardan sahiplenmenin zorluklarını aktarıyor. Barınakların maddi olarak yardım durumlarının da olduğunu belirtiyor.

Köpek sigortası ve sağlık standartları

Köpeklerin sigortalanabileceğini ve belirli sağlık standartlarına uyulması gerektiğini de ekliyor: “Köpeğin aşılarının olması gerekiyor, belirli standartları var tabi bu sorumluluk sahibine bağlı. Sağlık sigortaları bile var. Dışarı çıktıkları için herhangi bir enfeksiyon sorununda sigorta üzerinden işlem yapılabiliyor.” Ayrıca, kaybolan köpeklerin bulunabilmesi için çip takılması gerektiğini vurguluyor.

Editör: Elif İnci