İzmir'in Konak ilçesi Kahramanlar Mahallesi'nde 12 Kasım’da meydana gelen trajik olayda, bir apartmanın ilaçlama işleminden sonra 1 yaşındaki Altay Toprak Kınalı hayatını kaybetti. 4 katlı binanın en üst katında oturan aile, apartmanlarında ilaçlama yaptırdı. Ancak yapılan ilaçlama, tüm dairelerde zehirlenmelere yol açtı.

DHA'daki habere göre tüm daireler, ilaçlanmadan etkilendi. İhbarla adrese AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) uzmanları ile itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Uşak'ta tekstil fabrikasında yangın! Uşak'ta tekstil fabrikasında yangın!

İlaçlama sonrası zehirlenme: 4 kişi hastaneye kaldırıldı

Olayda, 2. katta oturan Altay Toprak Kınalı (1), annesi Raziye Kınalı, babası Recep Kınalı ve üniversite öğrencisi Gizem Umay hastaneye kaldırıldı. Küçük Altay'ın kalbi 5 kez durdu, ancak yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ailesi tedavi edilip taburcu edilirken, Gizem Umay'ın tedavisi ise devam ediyor.

3 kişi gözaltına alındı

İlaçlama yapılan apartman ve çevresindeki iki bina tahliye edildi. AFAD ekipleri binalarda havalandırma çalışması yaparak, tahliye edilen sakinlere geçici barınma hizmeti sağladı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve ilaçlama yapan firma personellerinden 3 kişi gözaltına alındı.

Savcılık "tarım ilacı kullanıldı" dedi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, E.G.'nin serbest bırakılması kararına itiraz etti. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasında ise AFAD ekiplerinin incelemesinde binanın ilaçlanmasında kullanılan maddelerin yerleşim merkezinde kullanılmaması gereken tarım ilacı niteliğinde maddeler olduğunun tespit edildiği belirtildi. Evdeki ilaçlamada insan sağlığına zararlı olan Kingphos ve Grainphos adlı tarım ilaçlarının kullanıldığı belirtildi.

"Uyarıda bulundum"

Tutuklanan ziraat mühendisi B.Ö.'nün savcılıktaki ifadesinde, "Tahtakurusu başka türlü ölmez. 3 gün boyunca alt ve üst komşuların binaya girmemesi konusunda uyarıda bulunmuştum. Çok üzgünüm" dediği öğrenildi. İlaçlamayı yapan işçi E.G.'nin ise "B.Ö. yardımımı istedi, yardım ettim. İlaçla ilgili bir şey bilmiyorum" dediği belirtildi. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan E.G. de "Bana evin ilaçlanacağını söyledikleri için ben de bu işi yapan tanıdığımla görüştürdüm" dediği öğrenildi.

"Evde değil, depolarda kullanılır"

laçlamada kullanılan Kingphos ve Grainphos ilaçlarının aluminium phosphide içerdiğini, depo zararları ve tahtakuruları için kullanılan tarım ilacı olduğunu dile getiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Hatipoğlu, "Söz konusu bu ilaçlar depo, dükkan gibi büyük alanlarda uygulanıyor. Biz bu ilacın evde kullanıldığını ne gördük, ne anlattık, ne de tavsiye ettik. Depolarda, dükkanlarda ya da müze gibi yerlerde, askeriyelerdeki depolarda, buğday depolarında kullanılabilir. Evde kullanılması doğru değil. Kesinlikle ev ve insan yaşam alanında kullanılması önerilmez" dedi.

İlacın uygulandığı binada ilaçlamanın yapılmadığı katları da etkileyebileceğini söyleyen Hatipoğlu, "Binanın fiziksel durumu, çıkan gazın nereye yöneldiği gibi etmenler durumu etkileyebilir. Risk her zaman var, çünkü ağır bir koku. En çok etkilenenler, bebekler, yaşlılar ve solunum zorluğu çeken hassas bünyeler. Gazın ne kadar ulaştığı, ne kadar süre solunduğu insanları etkiler" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi