Schengen vizesinde yeni kriz Schengen vizesinde yeni kriz

Batman’ın Sason ilçesinde sadece dağlık alanlarda yetişen ve yöre halkının geçim kaynağı haline gelen "zuzubak" otu, hem ekonomik değeri hem de şifalı yapısıyla dikkat çekiyor. Kilogramı 10 bin TL’ye kadar alıcı bulan bu ot, adeta yarım altınla yarışıyor. İstanbul’dan Ankara’ya kadar birçok ilden sipariş alan zuzubak, doğadan sofralara zahmetli bir yolculukla ulaşıyor.

Zorlu doğa koşullarında toplanıyor, sofralara şifa oluyor

Sason’un Cobet yaylası, Mereto ve Zoveser dağlarının sarp kayalıklarında yetişen zuzubak otu, yöre halkı tarafından sabah saat 4’te başlayan ve bazen saatler süren yürüyüşlerle toplanıyor. Otun toz haline getirilme süreci ise tamamen geleneksel yöntemlerle gerçekleşiyor. Tahta huniler içinde kaya tuzuyla dövülen ot, baharat olarak kullanılmak üzere hazır hale getiriliyor.

Zuzubak otu toplayıcısı Muharrem Algan, “Sabah erkenden yola çıkıyoruz. Ot çok yüksek kayalıklarda yetiştiği için toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz. Topladığımız otu küçük küçük doğrayıp kaya tuzuyla dövdükten sonra toz haline getiriyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden sürekli sipariş geliyor. Günde sadece bir kilo toplayabiliyoruz. Baharat olarak kullanıldığında birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor” dedi.

Talep büyük, fiyatı altınla yarışıyor

Zuzubak otunun şifalı özellikleri sayesinde ayran, yoğurt, salata gibi birçok gıda ile tüketilebildiğini söyleyen Sait Boğuş ise, “Otu şu an 8 bin liradan satıyoruz. Talebe yetişemiyoruz. Her yerden alıcısı var. Doğal olduğu için insanlar sağlık açısından da çok tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ