ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, küresel piyasalardaki belirsizlikleri ve merkez bankalarının artan altın alımlarını gerekçe göstererek altın fiyatlarına yönelik tahminini yukarı yönlü revize etti. Banka, 2025 yılı sonu için altının ons fiyatını 3.700 dolar olarak belirlerken, petrol piyasasında ise fiyatların gerileyeceğini öngördü. UBS de altın fiyatlarında yükseliş bekleyen kurumlar arasında yer aldı.

Yeşil hidrojen Türkiye’nin cari açığını azaltabilir Yeşil hidrojen Türkiye’nin cari açığını azaltabilir

Altın için yeni hedef: 3.700 dolar

Goldman Sachs, önceki 3.300 dolarlık tahminini 400 dolar artırarak altının ons fiyatını 2025 yıl sonu itibarıyla 3.700 dolar olarak revize etti. Banka, altın için işlem aralığını da 3.650 ila 3.950 dolar arasında belirledi.
Son dönemde gümrük tarifeleri nedeniyle yaşanan dalgalanmanın ardından altın fiyatlarında görülen toparlanma, tahminlerin yeniden değerlendirilmesine yol açtı.
UBS’in stratejisti Joni Teves de benzer şekilde, “Yükselen jeopolitik riskler, enflasyon baskıları ve ekonomik belirsizlik yatırımcıları altına yönlendiriyor” açıklamasında bulundu. UBS, altının yıl sonunda 3.500 dolar seviyesine ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Petrol fiyatlarında gerileme beklentisi güçlendi

Altında yükseliş beklentisi artarken, petrol için daha temkinli bir tablo çiziliyor. Goldman Sachs, küresel ekonomik büyümede yavaşlama ve OPEC+ ülkelerinin yüksek üretim seviyeleri nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş öngörüyor.
Banka, 2025 yılında Brent petrolün ortalama 63 dolar, Amerikan tipi ham petrolün (WTI) ise 59 dolar seviyesinde olacağını tahmin etti. 2026 yılı projeksiyonuna göre ise Brent petrol 58 dolara, WTI ise 55 dolara kadar gerileyebilir.

Ticaret gerilimleri talebi baskılıyor

Petrol fiyatlarındaki düşüş beklentisinin arkasında jeopolitik gelişmeler ve özellikle ABD-Çin ticaret savaşları yatıyor. Goldman Sachs analistleri, bu çatışmaların ekonomik büyümeyi yavaşlattığını ve dolayısıyla küresel petrol talebinin zayıflamasına yol açtığını belirtiyor. Banka, 2025 yılı sonunda küresel petrol talebindeki artışın günlük sadece 300 bin varil olacağını öngörüyor. Bu rakam, son yıllarda görülen artış oranlarının oldukça altında.

Kaynak: HABER MERKEZİ