Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi (Stratcom Summit'24), "İletişimde Yapay Zeka: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirildi. Zirvede kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yapay zekanın insanlık yararına kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Altun, dezenformasyonla mücadelede yapay zekanın etik kodlar çerçevesinde geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
"Yapay zeka konvansiyonel savaşlardan daha tehlikeli olabilir"
Altun, hibrit savaşların etkisine değinerek, yapay zekanın küresel mücadelede bir araç olarak kullanılmasının tehlikelerine dikkat çekti. Altun, “Çevrimiçi dünya, sosyal ve ticari faydalarının yanı sıra ciddi bir rekabet ve çatışma alanı. Hibrit savaşların, konvansiyonel savaşlardan daha tehlikeli bir hal alabileceğini görüyoruz. Bu nedenle yapay zekanın, küresel fayda ve adalet ilkelerine göre şekillendirilmesi gerekiyor” dedi.
"Dezenformasyona karşı insanileştirilmiş yapay zeka"
Altun, yanlış bilgi ve dezenformasyonun küresel bilgi ekosistemi üzerindeki etkilerini değerlendirerek, savunmasız toplulukların zarar görmesini önlemek adına yapay zekanın etik bir şekilde kullanılmasının zorunluluğunu ifade etti. Altun, “Yapay zekanın yanlış bilgi yaratmak için değil, infodeminin anlaşılması ve karşı tedbir alınması için kullanılması gerekiyor. Bu süreçte insanileştirilmiş bir yapay zeka anlayışını önceliklendirmeliyiz” dedi.
Savunmasız gruplara özel önlemler
Altun, çocuklar ve gençler gibi savunmasız grupların, yapay zeka destekli yanlış bilgilere karşı korunmasının gerekliliğine işaret etti. “Yeni sosyal medya ortamlarının inşa edilmesi ve etik kodlar çerçevesinde içerik üretilmesi kritik önemde. Kişisel verilerin korunması ve siber güvenlik esaslarına uygun bir yapay zeka geliştirilmesi tüm paydaşların sorumluluğudur” diye konuştu.