Antipati, bir kişiye veya duruma duyulan olumsuz duygudur ve genellikle karşıtlık ve sevimsizlikle ilişkilendirilir. Sempati ve antipati, insan ilişkilerindeki temel iki zıt duygu olarak ortaya çıkar. Antipati, kişinin karşısındaki kişiye karşı duyduğu derin olumsuz bir tutum olup, hem duygusal hem de düşünsel bir boyutu vardır.

Antipati Sevimsizliğin Ve Karşıt Duyguların Psikolojik Boyutları (3)

Antipati ve sempati arasındaki farklar

Antipati ve sempati arasındaki temel fark, birinin olumlu duygularla diğeri ise olumsuz duygularla bağlantılı olmasıdır. Sempati, başkalarının duygularına ve durumlarına duyarlılık göstererek onları anlamak ve desteklemekle ilgilidir. Ancak antipati, karşıt duygularla ve genellikle bir kişinin davranışlarına veya varlığına duyulan hoşnutsuzlukla ilişkilidir. Antipatik bir tutum, kişinin düşünsel ya da davranışsal anlamda karşıt bir etki yaratma isteğiyle güçlenir.

Antipati Sevimsizliğin Ve Karşıt Duyguların Psikolojik Boyutları (2)

Antipati nasıl oluşur?

Antipati, çoğu zaman bireysel deneyimlerden, değerlerden veya inançlardan kaynaklanır. Bir kişi, başka birinin davranışlarından ya da tutumlarından rahatsız olabilir ve buna bağlı olarak antipatik bir duygu geliştirebilir. Bu duygu, bazen kişisel bir deneyim ya da bir etkileşim sonucu ortaya çıkabilirken, bazen de karşıdaki kişinin sadece varlığı bile bu tür olumsuz duygulara yol açabilir. Antipati, çoğu zaman bir "karşıt etki" yaratma isteğiyle bağlantılıdır ve kişiye, başkasının etkisi kadar güçlü bir etki alanı oluşturma düşüncesiyle beslenebilir.

Antipati Sevimsizliğin Ve Karşıt Duyguların Psikolojik Boyutları (4)

Antipati ve psikolojik etkileri

Antipati, bir kişinin zihinsel ve duygusal dünyasında derin izler bırakabilir. Uzun süreli antipatik tutumlar, kişinin sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir ve kişisel gelişimini engelleyebilir. Kişiler, antipatik hislerle karşılaştıklarında kendilerini daha fazla savunmaya alabilir ve bu durum, sosyal etkileşimlerde daha fazla gerilim yaratabilir.

Antipati ve dil bilimindeki yeri

Antipati kelimesi, dilimize Fransızca "antipathie" kelimesinden geçmiştir ve bu kelime "soğuk sevimsizlik" anlamına gelir. Antipati, kelime anlamı itibariyle insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde genellikle olumsuz duyguların oluştuğu durumları tanımlar. Türk Dil Kurumu'na göre, antipati; "sevimsizlik, soğukluk ve iticilik" olarak tanımlanır ve karşıt duygu anlamına gelir.

Yeni köpek sahiplenenler için rehber: Malzemeler, ilk Gün ve eğitim! Yeni köpek sahiplenenler için rehber: Malzemeler, ilk Gün ve eğitim!

Antipati duygusunun insan ilişkilerindeki yeri

Antipati duymak, "kanı kaynamamak" olarak tanımlanır ve bir kişinin başka birini sevmediğini veya ona yakınlık hissetmediğini ifade eder. Bu duygu, genellikle kişisel farkliliklardan veya bir takım uyumsuzluklardan kaynaklanabilir. Antipati beslemek ise, kişinin başka bir kişiye duyduğu uzaklık, soğukluk ve sevimsizlik olarak tanımlanabilir.

Kaynak: Haber merkezi