Evini kiraya verecekler dikkat: 2025'ten itibaren e-Devlet zorunluluğu geliyor Evini kiraya verecekler dikkat: 2025'ten itibaren e-Devlet zorunluluğu geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. Bu nedenle, asgari ücret belirleme süreci, ülke çapında büyük bir öneme sahip.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olan TÜRK-İŞ temsil etti.

İkinci toplantı 16 Aralık tarihinde

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, henüz bir rakam belirlemediklerini ifade etti ve "İkinci toplantıda da rakam vermeyeceğiz. İşverenin rakam teklif etmesini bekliyoruz" dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı ise 16 Aralık'ta yapılacak.

Milyonlarca kişiyi etkileyen asgari ücret görüşmeleri başlarken, şirketlerin 2025 yılı için beklentileri yüzde 40'lık bir artış yönünde şekilleniyor.

Genel beklenti 23.750 Türk Lirası

AGS Global tarafından yapılan bir araştırmaya katılanlar, 2025 yılı için asgari ücret beklentilerini ortalama 23.750 TL olarak ifade etti. Bu da yaklaşık yüzde 40'lık bir artışı işaret ediyor.

Bağımsız araştırma şirketi AGS Global tarafından gerçekleştirilen "İş Dünyası 2025’ten Beklentiler" araştırması, sanayi ve ticaret şehirlerinden iş sahipleri ile C seviyesindeki iş insanlarının katılımıyla yapıldı. Araştırma, 2025 yılı için şirketler adına dengeleme yılı olacağı öngörüsüne vurgu yapıyor.

İyimser görüş oldukça az

Katılımcılara, “dünya ve Türkiye ekonomisinin önceki yıla göre nasıl bir yön alacağı” sorulduğunda, katılımcıların yüzde 49,5’i dünya ekonomisinin daha kötüye gideceğini belirtirken, Türkiye için bu oran yüzde 58,4’e çıkıyor. İyimser görüşte olanların oranı ise dünya ve Türkiye için yüzde 29,9 ile eşit düzeyde.

Araştırmaya katılanların beşte biri sadece faizlerde, küçük bir kesim ise yalnızca enflasyonda bir düşüş beklerken, her ikisinde de düşüş beklemeyenlerin oranı yüzde 37,7, her ikisinde de düşüş bekleyenlerin oranı ise yüzde 36,4 oldu.

Şirketler mevcut durumu koruyacak

Katılımcıların yüzde 48,1’i, 2025’te şirketlerinin mevcut durumunu koruyacağını, yüzde 35,1’i dijital dönüşümün öne çıkacağını, yüzde 32,5’i ise ihracatın daha fazla ön planda olacağını belirtti.

Araştırmaya katılan 10 iş dünyası temsilcisinden 4’ü, 2025 yılında şirketlerinin yetenekli çalışanlarını elinde tutacağına inanırken, dörtte biri ise iş gücü kaybı konusunda karamsar bir bakış açısına sahip. Karamsar görüşlerin temel sebepleri arasında yüksek maaş talepleri, iş-yaşam dengesi beklentileri ve rekabetçi iş piyasası öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi