GENEL

Assos'ta 2200 yılına ait mozaik bulundu

Çanakkale Assos'ta 2200 yıllık mozaik bulundu. Detaylar haberimizde yer alıyor.

Abone Ol

Çanakkale’deki Assos Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Helenistik döneme ait 2200 yıllık nadir bir mozaik ve Roma dönemine tarihlenen 1800 yıllık bir anıt mezar gün yüzüne çıkartıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, bulguların önemi hakkında bilgi verdi.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırlarındaki Assos Antik Kenti, binlerce yıllık tarihiyle dikkat çekiyor. 1881'den beri bilimsel kazıların sürdürüldüğü kentte, son dönem çalışmalar Helenistik ve Roma dönemlerine ait iki önemli yapıyı ortaya çıkardı. Bunlar Geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiş nadir bir mozaik ile bir anıt mezarlardır.

Helenistik Döneme Ait Nadir Mozaik

Assos Kazı Heyeti Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan, Helenistik döneme ait olan mozaik yapının özelliklerini şu sözlerle tanımladı: “Bu mozaik, çokgen taşlarla oluşturulan geometrik ve bitkisel motiflere sahip. Anadolu'da bu tür örneklere nadiren rastlanıyor. Sanatsal ve tarihî değeriyle benzersiz bir bulgu.” Mozaiklerin bulunduğu yapının Helenistik dönemde bir gymnasium olarak kullanıldığı, ancak Bizans döneminde bir konuta dönüştürüldüğü bilgisi de paylaşıldı.

Roma Döneminden Anıt Mezar

Kazılarda, agoranın doğu kesiminde bulunan bir yapının, aslında bir anıt mezar olduğu ortaya çıkartıldı. Prof. Dr. Arslan, bu yapının Roma döneminde önemli bir aileye ait olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Anıt mezar, mimarisi ve konumuyla kentin sosyo-kültürel yapısına ışık tutuyor. Daha önce iki kardeşe ait mezarlar bulunmuştu; bu yeni keşif, kentin önde gelen ailelerinin yaşam tarzını daha iyi anlamamıza olanak sağlıyor.”

Assos’un Eşsiz Tarihi

Troas bölgesinin güney kıyılarında yer alan Assos, volkanik bir tepenin zirvesinde kurulmuş antik bir liman kentidir. Doğal güzellikleri ve arkeolojik zenginlikleri ile dikkat çeken kent, yıllardır süren kazılarla tarihin derinliklerine ışık tutuyor.

Assos kazıları, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve İÇDAŞ'ın sponsorluğunda devam ediyor. Helenistik ve Roma dönemlerine ait bulgular, bölgenin tarihine ilişkin önemli veriler sunuyor.

“Kazılar Yeni Bulgularla Sürecek”

Prof. Dr. Arslan, gelecekteki çalışmaların heyecan verici sonuçlar doğuracağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Assos’ta yürüttüğümüz kazılar, Anadolu'nun zengin tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Elde edilen bulgular, bölgenin kültürel mirasına yönelik anlayışımızı derinleştiriyor. Çalışmalarımız kesintisiz olarak sürecek ve umarız ki daha pek çok önemli yapıyı ortaya çıkartacağız.”