Yunanistan’da kısa dönemli kiralamalar, özellikle Airbnb gibi platformlar üzerinden hızla artarken, bu durum konut sıkıntısını derinleştirdi ve yerel halk ile otel sektöründen tepki topladı.
Konuya çözüm bulmak isteyen Yunan hükümeti, Atina’nın talep gören bölgelerinde yeni kısa dönemli kiralık dairelerin kaydedilmesine bir yıllık sınırlama getirdi.
Talep gören bölgelerde yeni düzenleme
Çarşamba günü yürürlüğe giren yasa, Atina’nın Kolonaki, Koukaki, Pangrati ve Exarchia gibi popüler semtlerinde kısa dönemli kiralama amacıyla yeni dairelerin kaydedilmesini bir yıl süreyle yasaklıyor. Ayrıca, kısa dönemli kiralamadan uzun dönemli kiralamaya geçiş yapan mülk sahiplerine vergi indirimleri sunulacağı açıklandı.
Kasım ayında onaylanan yasaya göre, ev sahipleri mülklerini 31 Aralık’a kadar beyan etmek zorunda. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, düzenlemelerin “kira baskılarını hafifletmek ve konut bulunabilirliğini artırmak” amacı taşıdığını ifade etti.
Kısa dönemli kiralamalar turizm ve yerel halkı nasıl etkiliyor?
2024 yılında kısa dönemli kiralık dairelerdeki yatak sayısının 1 milyonu geçerek otellerdeki yatak sayısını geride bıraktığı bildirildi.
Bu artış, özellikle işçi sınıfı mahallelerinde fiyatların yükselmesine neden oldu ve yerel halkın tepkisini çekti. Başbakan Miçotakis, konuyla ilgili açıklamasında, “Bir kişinin kâr etme hakkı, bir başkasının barınma hakkını engellememeli” diyerek düzenlemelerin önemine vurgu yaptı.
2024 yılında denenmişti
Yunan hükümeti, kısa dönemli kiralamalarla ilgili ilk düzenlemelerini 2024’te yürürlüğe koymuştu.
İki ya da daha fazla mülk kiralayan kişilere lisanslama zorunluluğu getirilmiş, sağlık ve güvenlik standartlarına uygunluk şart koşulmuştu. Ancak eleştirmenler, bu düzenlemelerin etkisiz olduğunu savundu.