Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 1486 yıllık ana kubbesinin tarihinin en geniş ve kapsamlı restorasyon sürecine alınacağını açıkladı. Bakan Ersoy, kubbenin depreme karşı güçlendirileceğini ve yapının özgün halinin titizlikle korunacağını belirtti.
Bakan, Ayasofya’daki restorasyon ve güçlendirme çalışmalarına devam edildiğini vurgulayarak, "1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ibadete ara vermeden restorasyon sürecini sürdürüyoruz. Kubbe de, tarihinin en geniş restorasyonuna alınacak. Depreme dayanıklı hale getirilecek ve özgün hali titizlikle korunacak" dedi.
İbadet devam edecek
Ersoy, kubbenin iç yüzeyindeki mozaiklere zarar verilmemesi için çalışmaların dış yüzeyden yürütüleceğini ifade etti. Ayrıca, kurşun kaplamaların sökülüp onarılacağını, hava koşullarından etkilenmemesi amacıyla kubbenin geçici olarak çelik konstrüksiyon ve branda ile kapatılacağını belirtti. Bu süreçte, ibadetle birlikte restorasyon çalışmalarının devam etmesi için 43,5 metre yüksekliğinde çelik platform kurulacağını açıkladı.
Ayasofya’nın dijital ikizi oluşturuldu Bakanlık, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin dijital ikizinin oluşturulduğunu duyurdu. Yürütülen projeler, yapının korunması ve kullanımı dengesini gözeten bilimsel bir yaklaşımla hazırlanırken, türbeler, sıbyan mektebi ve muvakkithane gibi yapılar da restorasyona alındı. Yapı rölöve, restitüsyon, restorasyon, statik, mekanik ve elektrik projeleriyle detaylı bir şekilde incelendi. Ayrıca, deprem senaryoları doğrultusunda yapılan analizlerle alınması gereken önlemler belirlendi.
Restorasyon sürecinde, II. Mehmet, II. Selim, III. Murat ve Şehzadeler türbeleri ile Sıbyan Mektebi ve Muvakkithane gibi yapılar restore edildi. Ayrıca, daha önce kapalı olan galeri katı da bakım ve temizlik çalışmaları sonrası ziyarete açıldı.
Kubbelerde güçlendirme ihtiyacı belirlendi
Ana kubbe restorasyonu Yapının taşıyıcı sistemleri incelendi ve ana kubbe ile yarım kubbelerde güçlendirme ihtiyacı belirlendi. Restorasyon çalışmaları kapsamında, kubbenin geçici olarak kapatılmasıyla dış yüzeydeki güçlendirme ve onarım çalışmaları başlatılacak. Çalışmalar, ibadetlerin kesintiye uğramadan devam etmesini sağlamak için 43,5 metre yüksekliğinde çelik platform üzerine kurulacak. Ayrıca, doğu yönünde kurulacak 41 metre yüksekliğinde ve 60 metre uzunluğunda kule vinç ile çalışmalar güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek.
Restorasyon işlemleri tamamlandıktan sonra, çelik platform ve vinç, belirlenen yöntemle sökülerek Ayasofya'nın kubbesi özgün haline kavuşturulacak ve gelecek nesillere aktarılacak.