Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı ile yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) görüşmelerinin ardından basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme dair soruları yanıtladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı değerlendirmede DOKAP, GAP, KOP ve DAP bölgesel kalkınma idarelerinin 2024-2028 dönemine yönelik hazırladıkları eylem planları hakkında bilgi verdi. Kacır, bu dört bölgeye toplamda 1 trilyon 800 milyar lira tutarında yatırım öngörüldüğünü belirtti. Yalnızca 2024 yılı içinde, bu planlar kapsamında 345 milyar liralık kamu yatırımının hayata geçirilmesini planladıklarını söyleyen Kacır, "Bu rakam, 2025 yılı yatırım bütçemizin yaklaşık dörtte birine denk geliyor. Bu da bölgesel kalkınmaya verdiğimiz önemi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltma kararlılığımızı açıkça ortaya koyuyor," dedi.

Kacır, DOKAP kapsamındaki yatırımların ayrıntılarına da değinerek, önümüzdeki dönemde tarım sektörüne yaklaşık 40 milyon lira, mavi ekonomi alanına 13,5 milyar lira ve turizme ise 30 milyar liradan fazla kaynak ayırmayı hedeflediklerini ifade etti. Bölgenin en dikkat çekici projelerinden biri olan "Yeşil Yol" hakkında da bilgi veren Kacır, "Şu ana kadar bu projenin 2 bin 854 kilometrelik güzergâhının 1.510 kilometresini tamamladık. Hedefimiz, 2028 yılı sonuna kadar Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayarak bölgenin turizm potansiyelini daha da artırmak," dedi.

Yenidoğan Çetesi davasında 10 sanığa tahliye! Yenidoğan Çetesi davasında 10 sanığa tahliye!

Otomotiv sektöründe büyük atılım

Sanayi yatırımları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kacır, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki yükselişine dikkat çekti. 22 yıl önce yılda sadece 300 bin aracın üretildiğini hatırlatan Kacır, bu sayının geçtiğimiz yıl 1 milyon 450 bine ulaştığını vurguladı. Türkiye’de 13 otomotiv üreticisinin faaliyet gösterdiğini, bunlardan 8’inin küresel çapta marka olduğunu belirten Kacır, otomotivin 37 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Sektördeki teknolojik dönüşüme hız kazandırmak amacıyla Türkiye’yi Ar-Ge ve üretim merkezi haline getirme hedefiyle hareket ettiklerini belirten Kacır, bu doğrultuda en önemli adımlardan birinin Togg projesi olduğunu dile getirdi. Bugün itibarıyla 56 bin Togg aracının yollarda olduğunu ifade eden Kacır, elektrikli ve hibrit araçlara olan talebin artmasıyla birlikte şarj altyapısının genişletildiğini ve ülkede 30 bine yakın kamuya açık şarj istasyonunun bulunduğunu belirtti. Bunların yaklaşık 12 bininin hızlı şarj istasyonu olduğunu, ayrıca kırsal alanlara yönelik yeni destek programlarının da devreye alındığını söyledi.

Elektrikli araç üretiminde hedef: Yılda 1 milyon adet

Kacır, Türkiye'nin elektrikli araç üretiminde küresel bir üs haline gelmesi için çalıştıklarını da belirtti. Bu kapsamda, Çin’in önde gelen iki otomotiv markasının Türkiye’de yatırım yapacağını duyurarak, biri Manisa’da, diğeri Samsun’da olmak üzere toplam 350 bin yıllık üretim kapasitesine sahip iki yeni tesisin kurulacağını açıkladı. 2030 yılına kadar Türkiye’nin yıllık 1 milyon adetlik elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini belirten Kacır, bunun hem ihracat potansiyelini artıracağını hem de Türkiye’yi otomotiv dönüşümünün merkezlerinden biri haline getireceğini ifade etti.

Yeni yatırımlar yolda

Son olarak, mevcut markaların da yeni nesil araç üretimi konusunda yatırımlarını hızlandırmaları için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Kacır, yıl içinde bu alanda yeni yatırım duyurularının yapılacağını söyledi. Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmaları ve Gümrük Birliği gibi avantajları sayesinde küresel yatırımcılar için cazip bir konumda olduğunu vurgulayan Kacır, "Bu avantajlarımız sayesinde, hem mevcut üreticilerden hem de yeni marka girişimcilerden Türkiye’ye yönelik yatırım haberlerini paylaşmaya devam edeceğiz," dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı