EKONOMİ

Bakan Şimşek: ÖTV artışları enflasyon hedefini tehdit etmeyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ve tütün ürünleri üzerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) artışlarının, enflasyon hedefini tehlikeye atmayacak şekilde gerçekleştirileceğini açıkladı. 2025’te enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirten Bakan, dikkatli bir yaklaşım sergileneceğini ifade etti.

Abone Ol

Şanlıurfa'da düzenlenen GAP Eylem Planı toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt ve tütün ürünleri üzerindeki ÖTV artışlarının enflasyonu olumsuz etkilemeyecek şekilde yapılacağını vurguladı.

Bakan Şimşek, 2024’teki doğal gaz ve elektrik fiyat artışlarının Merkez Bankası’nın hedefleriyle uyumlu olduğunu ve 2025 yılında enflasyonun düşmeye devam edeceğini söyledi.

"ÖTV artışları enflasyon üzerinde sınırlı etki yaratacak"

Bakan Şimşek, açıklamalarında, akaryakıt ve tütün ürünleri üzerindeki ÖTV artışlarının, yıl sonu enflasyon oranına göre daha düşük olacağını belirtti. Bu artışların, enflasyon hedefini riske atmayacak şekilde yapılacağına dikkat çeken Şimşek, yalnızca bu ürünlerin etkisinin enflasyon üzerinde belirgin bir etki yapacağını, diğer harç ve ücret artışlarının ise bu konuda önemli bir rol oynamayacağını ifade etti.

2025 yılında enflasyonun uygulanan para politikası ve bütçe açığındaki azalma ile düşmeye devam edeceğini belirtti. Şimşek, ayrıca Merkez Bankası’nın faiz indirimi döngüsü ve Para Politikası Kurulu’nun toplantılarının sayısının 8’e indirilmesi konusunu değerlendirdi.

Dezenflasyon hedefi doğrultusunda, para politikalarının güçlendirilerek devam edeceğini söyledi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının 2025’te sona ereceğini hatırlatarak, bu süreçte piyasalar üzerinde olumsuz bir etki yaratmamak için temkinli bir çıkış stratejisi izleyeceklerini açıkladı. KKM'nin cazibesinin azaltılması adına atılacak adımların altını çizdi.

"Finansmana erişim koşulları daha uygun hale gelecek"

Şimşek, ayrıca kredilerle ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Tarım, ihracat ve esnaf kredilerine yönelik sübvansiyonların devam ettiğini belirten Bakan, yatırımları teşvik etmek amacıyla faiz desteği sağladıklarını ifade etti.

Ancak, tüketici kredilerini sübvanse etmeyeceklerini ve finansmana erişim koşullarının ilerleyen dönemde daha uygun hale geleceğini belirtti. Bu adımların, Türkiye ekonomisinin büyümesine ve istikrarına katkı sağlamak amacıyla atıldığını söyledi.