Asgari ücret konusunda konuşmak için erken olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Bu aşamada değerlendirmede bulunmam doğru olmaz" ifadelerini kullandı. Asgari ücretin belirlenmesinin, hükümetin yetkili komisyonları tarafından yapıldığını hatırlatan Şimşek, bu konuda yorum yapmanın uygun olmadığını dile getirdi.
"Gönül ister ki daha yüksek ücretler olsun"
Bakan Şimşek, asgari ücretin daha yüksek olmasını temenni ettiğini belirterek, "Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz, teknolojik boyutumuz çok yüksek olsun ve asgari ücretimiz bunun çok çok üstünde olsun" şeklinde açıklama yaptı. Bu hedefe ulaşmak için AR-GE ve dijital dönüşüm gibi önemli yapısal reformların gündemde olduğunu söyledi.
"Çalışanlarımızı ezdirme konusunda kararlıyız"
Bakan Şimşek, son yıllarda memur ve emekli maaşlarına yapılan artışlara dikkat çekerek, en düşük memur maaşının son 22 yılda reel olarak yüzde 238 arttığını, dolar bazında ise 238 dolardan 1139 dolara çıktığını belirtti. Ayrıca, en düşük emekli maaşının reel olarak yüzde 543, dolar bazında ise yüzde 812 oranında arttığını ifade etti. Asgari ücretin de reel olarak yüzde 212 arttığını vurgulayan Şimşek, "Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" dedi.
Asgari ücret vergilendirilecek mi?
Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının, 853 milyar lira vergi harcamasına yol açtığını belirten Bakan Şimşek, bu konuda yapılan eleştirilere yanıt verdi. "Asgari ücrete vergi mi getirelim?" diye soran Şimşek, yatırım teşvikleri ve çeşitli sosyal yardımların vergi harcamalarına dahil edildiğini söyledi. "Engelli, yaşlı, emekli, şehit, dul ve yetimler için 259,2 milyar liralık vergiden vazgeçmişiz" diyerek, vergi indirimi politikalarının amacını açıkladı.