Genelgede, valiliklerin il bazlı ders saati başlangıç saatlerini belirleme yetkisi olduğu vurgulandı. Okullardaki ders saatlerinin planlanmasında, gün doğumu ve batımı saatleri ile toplumsal koşulların dikkate alınması gerektiği belirtildi. MEB tarafından illere iletilen genelgede, derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli önlemlerin alınması talep edildi.
Mevcut uygulamalar sürdürülecek
Genelgede, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla ülke genelinde uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının devam ettirilmesi gerektiği ifade edilirken, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde ders yılının 180 iş gününden az olmaması gerektiği aktarıldı.
Valiliklerin yetkileri
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde, ilk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatlerine ilişkin düzenlemeler yer aldı. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisinin illerde valiliklere verildiği belirtildi. Genelgede, "kış saati" düzenlemesine yönelik talepler için il bazlı mesai ve ders saati başlangıç saatlerinin valiliklerce belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
Öğrenciler için önlemler alınmalı
Gün doğumu ve batımı ile toplumsal şartların göz önünde bulundurularak okullardaki ders saatlerinin planlanması gerektiği belirtilen genelgede, derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli tüm tedbirlerin alınması istendi. Bu genelge ile birlikte, Türkiye genelinde eğitim sisteminin daha verimli hale getirilmesi hedefleniyor.