İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen “Mega Ulaştırma Projeleri ile İstanbul’da Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri” panelinde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın önümüzdeki yıllarda da dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri olarak kalacağını vurguladı. Bakan Uraloğlu, Avrupa’da ilk kez uygulanacak üçlü paralel pist operasyonlarının İstanbul Havalimanı’na büyük bir avantaj sağlayacağını belirtti.
Ulaşımda dev yatırımlar
Bakan Uraloğlu, panelde yaptığı konuşmada İstanbul’un ulaşım altyapısında gerçekleştirilen mega projelerden bahsetti. Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu gibi projelerle İstanbul’un ulaşım ağının modernize edildiğini ifade eden Uraloğlu, “Son 22 yılda İstanbul’un ulaşım ve iletişim altyapısına 1 trilyon 206 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Bölünmüş yol uzunluğunu 350 kilometreden 795 kilometreye çıkardık. 68 köprüye sahip olan İstanbul’da, köprü sayısını 953’e yükselttik ve toplam köprü uzunluğunu 115 bin 332 metreye ulaştırdık” dedi.
Süper hızlı tren ve yeni demir yolu projeleri
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, süper hızlı tren hattı projeleriyle ulaşımda yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Ankara-İstanbul arasında inşa edilecek süper hızlı tren hattı ile 344 kilometrelik güzergâhta 350 kilometre hızla 80 dakikada ulaşım sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yapılacak demir yolu bağlantısı ile Marmaray’a alternatif bir hattın hayata geçirileceği bilgisini paylaştı.
Üçlü paralel pist operasyonları geliyor
Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda eş zamanlı bağımsız üçlü paralel pist operasyonlarının 17 Nisan 2024’te devreye gireceğini açıkladı. Bu sistem sayesinde aynı anda üç uçağın iniş ve kalkış yapabileceğini ifade eden Uraloğlu, “Bu yenilik, İstanbul Havalimanı’nın bir daha birinciliği kimseye kaptırmamasını sağlayacak” dedi. Marmaray’ın da bugüne kadar 1 milyar 250 milyon yolcuya hizmet ettiğini hatırlatarak, ulaşımdaki başarıların altını çizdi.