Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala, sofraların vazgeçilmezi baklava yeniden gündemde. SPUTNIK'te yer alan habere göre, Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, özellikle ucuz baklavalar konusunda tüketicileri uyararak, kaliteli bir ürün için fiyatın belirleyici bir faktör olduğunu söyledi.

Baklava fiyatlarına zam beklenmiyor

Bayram öncesinde tatlı fiyatlarına zam yapılmayacağını belirten Yıldırım, birinci kalite, yüzde 100 tereyağlı baklavanın kilosunun 1200-1400 TL arasında değiştiğini ifade etti. Endüstriyel olarak üretilen ve daha düşük fiyatlarla satılan baklavalar konusunda ise şu uyarıyı yaptı:

"800 liraya da var, 500 liraya da var. Ancak 400-500 TL’nin altında satılan baklavalara şüpheyle yaklaşılmalı. Çünkü bu fiyatlarla kaliteli malzeme kullanmak mümkün değil. Yer fıstığını gıda boyasıyla boyayıp ceviz gibi gösteriyorlar, şeker yerine mısır şurubu kullanıyorlar. Özellikle zincir marketlerde satılan ürünlerde bu risk daha fazla."

İyi baklava nasıl anlaşılır?

Mehmet Yıldırım, kaliteli bir baklavanın sahip olması gereken özellikleri şöyle sıraladı:

  •  Altın sarısı ve parlak görünüm
  • Az şerbet, çatalla alındığında damlamamalı
  • Kat kat kabaran hamur
  • Yoğun tereyağı ve fıstık kokusu

"Teknoloji o kadar ilerledi ki, biz baklava ustaları bile bazen sahte ürünleri ayırt edemiyoruz" diyen Yıldırım, tüketicilerin güvenilir ve bilinen markaları tercih etmesini önerdi.

Evde baklava yapmak mümkün mü?

Ev yapımı baklavanın zahmetli bir süreç olduğunu vurgulayan Yıldırım, sosyal medyadaki tariflerin tek denemede profesyonel seviyeye ulaşmayı sağlamayacağını belirtti:

"Evde baklava yapmak mümkün ama kolay değil. Geçmişte ninelerimiz bu geleneği sürdürüyordu. Ancak birkaç deneme yapmadan ideal kıvamı yakalamak zor. Ustalık gerektiren bir tatlıdır."

MSB duyurdu: Astsubay Kıdemli Çavuş Nihat İrgi şehit oldu MSB duyurdu: Astsubay Kıdemli Çavuş Nihat İrgi şehit oldu

Alternatif tatlı arayanlara: Şekerpare

Baklava fiyatlarının yüksekliğinden yakınan tüketiciler için alternatif tatlı önerisinde bulunan Yıldırım, şekerparenin daha ekonomik bir seçenek olduğunu söyledi:

"Şekerpare fiyatları 200-300 TL arasında değişiyor. Ancak mısır şurubu kullanılmadığından emin olmak lazım. Şerbeti dışında çok fazla sahtekârlık yapılamaz, bu yüzden daha güvenilir bir seçenek olabilir."

Ramazan Bayramı’nda tatlı alışverişi yapacak olanlar için uzmanların en büyük uyarısı ise net: Kaliteli malzeme kullanılarak üretilmeyen aşırı ucuz baklavalar hem sağlık açısından risk taşıyor hem de gerçek lezzeti sunmuyor.

Kaynak: Haber Merkezi