'BAL inşaatı tartışması'nda söz Başkan İduğ'da: Mühürleme yok, düzeltme talebi var!

İzmir'in köklü eğitim kurumlarından Bornova Anadolu Lisesi'nde başlatılan anaokulu inşaatı tepkilere yol açtı. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mülteciler için yapıldığı iddia edilen anaokulu inşaatı nedeniyle dozerler okul korusunun bir bölümü şantiyeye çevirirken, tepkiler de çığ gibi büyüdü. 

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi konu hakkında detaylı bir açıklamasında 4 derslikten oluşan anaokulu projesinin mülteciler için değil bölgedeki ihtiyaç için yapıldığı, Koruma Kurulu'ndan onay ve Bornova Belediyesi'nden ruhsat alındığı, ayrıca plana göre hiç bir ağaca da zarar verilmediği vurgularken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in mesajını ardından Büyükşehir cephesinde de flaş bir hamle geldi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer inşaatın imar mevzuatı açısından eksik ve hatalı olduğunu belirterek mühürleme için harekete geçtiklerini belirtti. Başkan Soyer, Bornova Belediyesi’ne konu ile ilgili resmi yazı ilettiklerini de açıkladı.

Yaşananların ardından Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ gelişmelere ilişkin belediyedeki makam odasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan İduğ söz konusu inşaatta bir tane bile ağaç kesilmediğini söylerken, Bornova Belediyesi’nin mühürleme işlemi yapmadığını ancak 7 metrelik bir kayma tespit edilmesi nedeniyle düzeltme talebinde bulunduklarını aktardı.

"MÜHÜRLEME YOK!"
İduğ sözlerine, "2022 Ekim ayına bakanlık tarafından müracaat geldi. 5 Aralık’ta ruhsat vermemiz ile sonlandı. İmar alanı içerisindeki bir yere müracaat edilince verilir. Neden verdik, çünkü eğitime tam destek veren bir belediye olarak jet hızıyla cevap veren bir kurumuz. Okullar tesis kazandırma konusunda kim talep ederse olumlu yanıt veriyoruz. Buradaki bina modern bir bina olması bizim de tercihimiz. Proje bakanlık tarafından yapıldığı için bizden bağımsız bir gelişme... Bize düşen görev imar alanı içerisindeki inşaat ruhsatını vermek. 7 metrelik bir kayma tespit ettik ve inşaatı durdurma kararı aldık. Yeni proje ile yeniden devam etmesi mümkün. Burada kamuoyunu yanlış bilgilendirme var. Tam doğrusunu bizden dinleyin. Burada ağaç kesme yoktur. Burada bir ağaç bile kesilmemiştir. İnşaat devam edecek. Mülteciler, Suriyeli konusuna ben girmem. Böyle bir konu bana aktarılmadı. Bornova Anadolu Lisesi sadece lise eğitimi veren kıymetli bir okul... Burada bir anaokulunu ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. 7 metre kayma olması nedeniyle inşaatın durdurulmasını sağladık. Mühürleme yok. İnşaata düzeltme talebimiz var. Kaymanın önüne geçmek için. Ruhsatta problem yok. Hepsi yasal. İnşaat ruhsatın verirken eğitim alanı içerisinde kalmasından dolayı yasal bir ruhsat verdik’’ diye başladı.

"DÜZELTMEYE İHTİYAÇ OLDUĞUNU SÖYLEDİK"
Soyer’in sosyal medya hesabından mühürleme ile ilgili Bornova Belediyesi’ni görevlendirme ile ilgili soruya yanıt veren İduğ, "İnşaatı biz durdurduk. Bizdeki ölçülere göre yapılmasını söyledik. Mühürlemeye değil düzeltmeye ihtiyaç olduğunu söyledik" dedi.

"RUHSATI BELEDİYE VERDİĞİ İÇİN HEDEFE GİRMİŞ OLUYORUZ"
CHP Genel Başkanı Özel ile konuya dair konuştuğunu da aktaran Başkan İduğ, ‘’Genel Başkanımızın benimle yaptığı görüşme 'Burada bir problem var mı, yok mu?' diye sorusu oldu. Biz de ölçümleri karşı tarafa bildirdik. Böyle bir görüşmemiz oldu. Genel Başkanımız ve Tunç Soyer de BAL mezunu... Çok hassas bir konu. Ağaç kesme olmadığını ifade ettim. İnşaat koruluk alana yapılmıyor. 5 Aralık’da başladı. Yanlış olanları düzeltecekler. Ruhsatı belediye verdiği için biz hedefe girmiş oluyoruz. Bu bizim asli görevimiz. Algı üretildiğini düşünmüyorum" diye konuştu.

"BÖLGEDE ANAOKULU İHTİYACI YOK"
Bölgede anaokulu ihtiyacı olmadığının altını çizen İduğ, ‘’Anaokulu yapılacak ifadesi var. O bölgede anaokuluna ihtiyaç bizce yok. Biz arazi tahsis edebiliriz. Anaokulu yapmak istediği her yerde bize ait bir yer varsa biz tam destekçiyiz. Mülteciler girecek böyle bir şey yok’’ dedi.

"RUHSAT İPTALİ DÜZELTME YAPILMAZSA…"
Alınan inşaat ruhsatının iptali konusundaki soruya yanıt veren İduğ, "Ruhsat iptali yapılabilir. Söylediğimiz düzeltme yapılmazsa. Düzeltme yapılırsa böyle bir yol yok’’ ifadelerini kullandı.

0 Yorum

Yorum Gönder