İzmir Körfezi'nde balık ölümleri, kirlilik ve kötü koku sürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, belediye ve kentteki üniversiteler de sorunun çözümü konusunda çalışmalar yürütüyor.

Körfez’deki çevre felaketine karşı çözüm adımları atılırken sorunun ne zaman çözüleceği ve çözülüp çözülemeyeceği merakla bekleniyor.

Körfez tartışmaları birçok sürtüşmeyi de beraberinde getirmişti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturan Bilim Kurulu’nun hazırladığı 15 maddelik planla ilgili çekincelerini dile getirmişti. Tugay, “Şu anda imza atmamızı istedikleri 15 maddelik plan uygulamaya geçtiği zaman ben Körfez’in istediğimiz kadar temizleneceğine inanmıyorum” diye konuşmuştu.

Anadol marka araçlar Balçova’da nostaljik bir buluşma için sergilenecek Anadol marka araçlar Balçova’da nostaljik bir buluşma için sergilenecek

Safinaz 1 göreve başlamıştı

İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleriyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

İzmir Körfezi Bilim Kurulu tarafından hazırlanan 15 maddelik İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nın açıklanmasından sonra Bakanlık ekipleri de harekete geçti.

Bu kapsamda Bakanlığa bağlı Türkiye Çevre Ajansı tarafından körfezde yaşanan kirliliğin azaltılması amacıyla "Safinaz 1" adlı deniz yüzeyi temizleme aracı körfeze yönlendirildi.

AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş, Körfez’in kirliliğini İzmir’de Son Dakika’ya değerlendirdi.

Kirliliğin 2021’e dayandığına işaret eden Başdaş, “Türkiye’de ilk kez İzmir’de yağmur ve kanalizasyon suları aynı kanalda” dedi.

“Körfez konusunda 2021’de uyarmıştık”

Başdaş, 2021’de uyarıda bulunduklarını anlatarak şunları söyledi: “2021'de Kordon'da bir sürü balık ölümleri görüldü, gidip orada video çektim. O zaman uyarmıştık. Bölgede de arıtma kurulması gerektiğini söyledik. Güzelbahçe’de kanalla Çiğli’ye gidecek. Düşünebiliyor musunuz? Çiğli’de 3 fazdan biri çalışmıyor. 4’ün bitmesi lazımdı, bitmedi. Şu anda 5 ve 6’nın olması gerekiyor. Böyle yapılacağına 3 tane bu bölgeye yap. En azından o kanallar da tıkanmaz. Bu çözülür. Ama 25-30 yıldır bununla gibi hiçbir çalışma yapılmadı. Ve bu balık ölümleri altyapıdan kaynaklanıyor. İzmir'in altyapısı bir buçuk milyon nüfusu varken yapılmış”