Başkan İduğ 5 yılını anlattı

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un Bornova Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantısı geçen 5 yılda hayata geçen proje ve hizmetlerin anlatıldığı video gösterim ile başladı.

Bornova Belediye Başkan İduğ sözlerine "Göreve geldikten sonra 8 Nisan’da Bornova’nın gözü kulağı muhtarlar beni ziyarete geldi. Bana en büyük sorunumuz yol dediler. 'Size söz veriyorum, asfalt üretim tesisi kuracağız' dedim. Bunu yapmak için ekonomi çok önemli... 2019- 2024 arasında herkes 2 yıl evlerindeydi. 24 ay dünya durdu resmen ama biz durmadık. Duramazdık çünkü söz verdik. Biz Bornova’daki arkadaşlarımızla iş dünyasında deneyimleri olan arkadaşları Bornova Belediyesi’ne taşıdık. Bu iş ekip işi! Ben neden belediye başkanlığı yapıyorum? Arkadaşlarla oturduk şunu konuştuk; Bizde bir deneyim var. Verimlilik, tasarruf ve rekabet kamuda var mı, yok. Yapılabilir mi yapılabilir o şekilde başladık. 2 bin 50 kişilik bir ordu ile çalışıyoruz. İnanılmaz iş yapan bir ekiple çalışıyoruz. DİSK’le 5 yıl içerisinde uzlaşı ile emeklerinin karşılığını vermeye çalıştık. Promosyon anlaşması yaptık. 20 bin 500 TL promosyon ödemesi yaptık. 2024 Ocak ayında da artışlarını sağlamış olduk’’ diyerek başladı. 

İduğ konuşmasının devamında hayata geçen projeleri anlattı.

İduğ’un konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

68 araç ile başladık, 147’ye geldi. Bugün bence kamunun en büyük yükü kiralık araçlar. Çalışan maliyeti evet inanılmaz noktaya geldi ama bu maliyetler de bütçenin 15’ini oluşturuyor. Toplam gider içinde yüzde 65 personel gideri. Yüzde 35 ile tedarikleri karşılamanız mümkün değil. Gelirinizi artıramıyorsanız giderinizi aşağıya çekeceksiniz. Bugün bir kamyonun kirası 130 bin TL-150 bin TL. 350 ile 400 milyon TL araç kirası ödeyeceksiniz. Hangi belediye ödeyebilir? Bir şey daha kazandık; 400 milyon TL varlığımız oldu. Kira ödemiyor, borcu var mı, yok! Devlet Malzeme Ofisi’nden aldık araçlarımızı. Bornova hesap verebilir bir belediye.

Saatte 160 ton asfalt üretiyoruz. 7 ilçeye asfalt satıyoruz. Böyle bir tesis 60-70 milyon TL. Biz 1 senede parasını geri aldık. Hem ürettik hem sattık. 1800 TL’ye satın alırken, 900 TL’ye ürettik. 2022 yılında 40 bin ton, 2023 yılı 70 bin ton asfalt üretildi. Bütün firmalar kazıyor. Bu böyle olmaz dedik. Şikayet Bornova Belediyesi’ne geliyor. Hemen giriştik, asfalt üretiyoruz bir şirket kurduk. Kurumlarla anlaşmalar yaptık çukurları kapatıp paralarını tahsil ediyoruz.

"KIZ YURTLARINI ARTIRDIK"
Biz sosyal belediyecilik anlayışı ile kız yurtlarını artırdık. Biri bitti. Toplamda 700 öğrenciye hizmet veren bir çalışma içinde olacağız.

ÇAMDİBİ YARI OLİMPİK YÜZME HAVUZU
Çamdibi Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nu oraya kurduk. 5 bin üzerinde çocuğun spor yapmasını sağladık.

NALDÖKEN PAZAR YERİ
Naldöken Pazar Yeri’nde esnafın durumu kötüydü. Sırf Pazar yeri ile kalmıyor. Burayı Batıçim’den satın aldık. Bornova’nın mülkü oldu. Biz fonksiyonel bir çalışma yaptık.

ÖZKANLAR PAZAR YERİ
Özkanlar Pazar yeri burası kapalıydı. Burayı 2019 sonunda çatık. Haftanın 5 günü pazar yeri oldu.

Atatürk Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi’ni ilk geldiğimizde kültür merkezi olarak kullanılan yeri sivil toplum örgüt merkezi yaptık. ADD burada, 49 tane kadın derneği, sektörel dernekler burada. 452 olduğunu biliyorum. Burada sadece para mı önemli. Burada sinerji önemli. Derneklerin bir araya gelerek iş yapması önemli. Burada inanılmaz bir çalışma var.

KREŞ
Bir çocuğun kreşe gittiğindeki aylık ücreti 8, 10 bin TL. Burada 14 tane çocuk oyun aktivite merkezi var. 23 tane kreş tamamlandı. Kalanları da hizmete sokacağız. Ücret almıyoruz. İşte sosyal devletin iyi örneklerinden bir tanesi.

TAZİYE EVLERİ
Bornova’nın nüfusu gündüz 1 milyon. Öğrenciler var, hastaneye gelen ziyaretçiler var, sanayi sitlerine gelenler var. Bornova aslında İzmir’in kalbi. Türkiye’ye hizmet eden ayakkabıcılar sitesi burada. Lojistik burada. Nakliyeciler burada. 500 bin gece burada yatan Bornovalı onların da yükünü çekiyor. İller Bankası’ndan aldığımız para 470 bin kişiye göre. Taziye için gelenler nerede toplanacaklar. 18 tane taziye evini vatandaşların kullanımına hazır hale getirdik.

BORNOVA İLETİŞİM MERKEZİ
İletişim merkezinde Bornova’nın bütün sorunları toplanıyor, çözülüyor vatandaia ger dönüyor hepimiz bir gün bırakacağız. Önemli olan bu sistemin devam etmesi.

SOKAK HAYVANLARI
Kısırlaştırılmaları, sahiplendirilmeleri çok önemli. Can Dostlar Yerleşkesi. Padokları kendimiz ürettik. 1+1 konut yaptık. Aynı zamanda ortopedik tedavileri yapan bir merkezimiz oldu.

ÖDÜLLÜ PROJE ALTIN BİLEZİK
Mesleği olanları işe yerleştiriyoruz. İş arayanlarla işçi arayanları bir araya getiriyoruz. Nitelikli insan çalışması. Biz geldik. Bornova’nın 2 bin kişilik kapasitesi var. 500 kişiyi alırsanız 2 binin maaşını ödeyemezsiniz. Altın Bilezik projesi ile insan kaynakları ile çalışmak isteyenleri bir araya getirdik. 21 bin kişiyi işe yönlendirdik. Bu ülkede işsizlik var mı, ben merak ediyorum. Bu kadar insan iş arıyor. Otele gidiyor çalıştıracak insan bulamıyorlar, mesleksiz insan çok. O yüzden bu insanların ortaokul sonrasında eğitim alması lazım.

20 ODA 1 İŞ PROJESİ
İhtiyaç sahibi kadınların evden çalışarak ek gelir sağlayabileceklerini projemizi pilot mahallelerde başlattık. Yaptığımız çalışmada 50-100 arası kadınlara evde iş veriliyor.

ÖDÜLLÜ PROJE DİJİTAL SINIF
Üniversite için dershaneye giden çocuk ne kadar öder? Dijital sınıf projesini özel insanların evlerine dershane göndermek için kurduk. Sonra pandemi patlayınca bu da patladı. MEB’in portalı çöktü bizimki çalıştı.

"30 İLÇE VAR TİYATRO HİÇ BİRİNDE YOK"
İzmir’de 30 ilçe var tiyatro hiç birinde yok. Bornova Belediyesi 30.yılını kutladı. Yetişen çok değerli sanatçılar var.

6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ
Depremlerde bölgeye 47 yardım tırı gönderdik. Çin’den 4 bin 500 çadır ithal ettik. Depremde donarak ölmüş çocuklar. İlk yapılması gereken şey barınma. Çadırı sorduk. 1 hafta sonra 15 tane veririz dedi. 1 milyon getirsen yetmez. Biz Çin’den bu çadırları 15 Şubat ile 20 Şubat arasında getirdik. Bu çadırları bazı kurumlar 22 bin TL’ye sattılar tanesini. Biz bunları 1900 TL’ye getirdik. Bornova’daki vatandaşların vergileri ile destek götürdük. Televizyondan izlemedik depremi. Çin’den çadır getirdik. Kreşler kurduk. Bir şehir kurduk oraya. Çadırları tek tek kendimiz kurduk, öyle şeylere denk geldim mi alıp satanlar da çıktı.

610 BİN EURO AVRUPA FONU
610 bin Euro Bornova Belediyesi Avrupa fonlarından faydalandı. 2024’te inşallah bir daha alırız. Bornova bu projelerden faydalanmış oldu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nden ödül aldık.

"BELEDİYE BAŞKANLIĞI O KADAR KOLAY İŞ DEĞİL"
En az Bornova’da çıktı aday adayı. Urla’da 52 tane çıktı. Bir aday patlaması var. Belediye başkanlığı o kadar kolay iş değil, büyük cesaret. Geçenlerde Bornova Anadolu Lisesi’nin bahçesine inşaat ruhsatı verildi. Kurumlar, Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan geçti, Büyükşehir onayladı. Biz noteriz zaten. MEB’in imar alanı içerisindeki talebi. Ağaç kesilmedi. Öyle bir bilgi kirliliği yaratıldı ki çok üzücü. Doğrusu bizde.

TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI DEPREM/AFET BARINMA PROJESİ
350 bin dolarlık hibe yatırım ile 2 katlı konteyner kent inşa edeceğiz. İçinde kreşler, spor alanları, sosyal ve sağlık alanları yer alacak. Çok fonksiyonel bir yer olabilir. Öğrenciler için yurt olabilir.

"İZMİR’DE GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMI HİÇ YOK BELEDİYELERDE"
İzmir’de 8 ay güneş var. Güneş enerjisi yatırımı hiç yok belediyelerde. 2 megawatt yapacağız. Yıllık 60 milyon TL elektrik parası devre dışı kalacak. Belediyelerin hepsinin yapması lazım.

ENGELLİ YAŞAM MERKEZİ
Engelliler için yaşam merkezi planımız var. Türkiye’nin yüzde 10’u engelli.

Efe Can Tan -Gerçek İzmir

0 Yorum

Yorum Gönder