İzmir Konak'ta motosiklet kazası İzmir Konak'ta motosiklet kazası

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği (Kent-Lab) tarafından düzenlenen ve Litvanya Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Ricardas Degutis’in de katıldığı "İklim Değişikliğiyle Mücadelede Öğrenme ve Ağ Oluşturma Aracı Olarak Türkiye-Litvanya İşbirliği Projesi" forumunda konuştu. Tarihi Asansör Ceneviz Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, iklim kriziyle mücadelede deneyim paylaşımının yerel yönetimler açısından taşıdığı önemin altını çizen Başkan Mutlu, Konak Belediyesi’nin bu alandaki çalışmalarını paylaştı.

Konak Belediyesi Nilüfer Çınarlı Mutlu

“Kenti dirençli hale getirmek önceliğimiz”

İklim değişikliğiyle mücadelede iyi uygulama örneklerinin büyük önem taşıdığını belirten Başkan Mutlu, “İklim krizi tüm dünyayı etkileyen bir gerçeklik. Türkiye ve özellikle İzmir, bu krizin sonuçlarını yakından hissediyor. Bu nedenle kenti iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirmek, en önemli gündem maddelerimizden biri. Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Konak Belediyesi olarak bizim çalışmalarımız bu doğrultuda şekilleniyor” dedi.

Başkan Mutlu, sadece bugünü değil, gelecek nesilleri de düşünerek çalıştıklarını belirtti: “Yaşanabilir bir kent ve yeşil bir dünya, geleceğe bırakacağımız en büyük miras olacaktır.”

Konak Belediyesidirençli Kent

Yeşil projelere öncülük ediyorlar

Başkan Mutlu, Konak Belediyesi’nin yeşil bir gelecek için attığı adımlara da değindi. İmzacısı oldukları Başkanlar Sözleşmesi doğrultusunda, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %40 azaltmayı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kullanmayı taahhüt ettiklerini vurguladı. Bu çerçevede hazırlanan Konak Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın (SECAP) 2024 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

Başkan Mutlu ayrıca, geçtiğimiz aylarda düzenledikleri “İklim Zirvesi”nin önemine dikkat çekti: “Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen belediye temsilcileriyle iki gün boyunca süren zirvede, iklim kriziyle mücadele deneyimlerini ve iyi uygulama örneklerini paylaştık. Bu projeden çıkan önemli bir sonuç da Sancar Maruflu Bilim Merkezi’miz bünyesinde açtığımız İklim Eğitim Merkezi oldu. Burada Konak ve çevre ilçelerden çocuk ve gençlere yönelik farkındalık artırıcı atölyeler ve eğitim programları düzenliyoruz.”

Konak Belediyesi Dirençli Kent

“Ortak akıl, güçlü mücadele”

Başkan Mutlu, konuşmasını ortak aklın ve dayanışmanın iklim kriziyle mücadeledeki önemine vurgu yaparak tamamladı: “Yerel yönetimler olarak üzerimize düşen sorumluluk büyük. İklim krizinin etkilerini azaltmak ve kentimizi daha dirençli hale getirmek için hep birlikte çalışacağız. Ortak aklın gücüyle mücadelemizi daha etkin hale getireceğiz.”

Konak Belediyesi’nin hayata geçirdiği projeler ve sürdürülen işbirlikleri, kenti iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale getirmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Başkan Mutlu’nun mesajları, yeşil bir geleceğin inşasında yerel yönetimlerin kararlılığını bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak: Haber Merkezi