Başkan Soyer’den çarpıcı koku açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte sık sık tartışma konusu olan ‘koku’ sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
KOKUNUN TEMEL NEDENİ…
Kentte yaşanan koku probleminin nedeniyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “İzmir’de ‘doğa ile uyum’ deyince önümüzdeki en önemli meselelerden birinin Körfez temizliği olduğunu biliyoruz. Körfez’in hala kirli olmasının üç ana nedenini belirledik; yağmur suyu hattı eksikliği, Büyük Kanal Projesi’ndeki hatalar ve arıtma suyunun dar ve sığ noktada deşarj ediliyor olması” dedi.

KİMSENİN SİHİRLİ DEĞNEK YOK
“Katlanarak büyüyen bir meseleyi birkaç yılda çözecek sihirli değnek kimsede yok” diyen Başkan Soyer, “Bugün elimizde Körfez’in nasıl temizleneceğine dair çok net ve bilimsel bir haritamız var. İlk olarak yağmur ve kanalizasyon hattını ayıracağız. İkinci ayak Çiğli Arıtma Tesisi ve Çamur Döküm sahasının rehabilitasyon etmek ve üçüncü ayak ise İç Körfez’in sığlaşmasını engellemek” diye konuştu.

YUMURTA KIRILMADAN OMLET OLMUYOR
Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yolları kazmaktan çekinerek yağmur suyu ve kanalizasyonu ayıramazsınız. Yumurta kırılmadan da omlet olmuyor. Bugüne kadar kimsenin üstlenmediği bu görevi ekibimizle üstleniyoruz. Aksi hali şehre ihanet olurdu. Körfez’deki kokunun ana kaynağı, iddia edildiği gibi sirkülasyon değil; yüksek kontaminasyon. Bugüne kadar 196 kilometre yağmur suyu hattı yaptık, 396 kilometre daha yapacağız. TÜİK’e göre, İzmir arıtma tesisi açısından Türkiye lideri. Bu hizmetten yararlanan kişi oranını yüzde 98,6’ya ulaştırmaktan gurur duyuyoruz. Çiğli Arıtma Tesisi ile ilgili çok kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. İzmir tarihinde ilk kez birikmiş çamuru kentte değil, Manisa’daki bir tesiste bertaraf etmeye başladık. İzmir’in koku kaynaklarından biri de böylece bertaraf edilmiş olacak. Son olarak Çiğli Arıtma’dan çıkan suyun deşarj noktasını da değiştiriyoruz. İç Körfez’e ulaşan deşarj noktasını Orta Körfez’e taşıyacağız. Tüm bu çalışmaları kurduğumuz bir kriz masası ile sürdürüyoruz. Bunlar sadece bizim bürokratlarımızın verdiği kararlar değil, akademisyenlerin kurduğu bir kriz masasında çalışıyoruz. Daha da önemlisi bir koku master planı yapıyorlar. Koku sorununu kısa, orta ve uzun vadede çözmek için çalışan bir kriz masamız var.”

203 Yorum

Yorum Gönder