BAŞKAN SOYER  MOBİLYA ÇALIŞTAYINDA KONUŞTU

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) ve İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası (İZMOD) ile düzenlenen Mobilya Çalıştayı gerçekleşti. Karabağlar Mobilya Akademi sektör temsilcileri 

iyi niyet beyanına imza attı. Çalıştaya CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter de katılan isimler arasında yer aldı. 

KATMA DEĞERİ ÇOK YÜKSEK BİR SEKTÖR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sektörün önemine vurgu yaparak, “Üç buçuk yıldır yürüttüğümüz tüm çalışmaların bir tek ana odağı var: İzmir’in refahını büyütmek ve bunun adil dağılımını sağlamak. Bu yolda yürürken İzmir kimliğinin bir parçası olan sektörlere öncelik veriyoruz. Sanayi, tarım, turizm ve fuarcılık bunların başında geliyor. Karabağlar ilçemizle özdeşleşmiş mobilya sektörü de hiç şüphesiz İzmir iktisadının en önemli parçalarından biri. İçinde hem tasarımı - yani sanatı - hem de teknolojiyi barından mobilyacılık şehrimize çok yakışan ve katma değeri son derece yüksek bir sektör” dedi.

İZMİR’DE GÜÇLÜ BİR MOBİLYA SEKTÖRÜ DOĞMUŞ
Başkan Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Mobilya sektörümüzün dünya standartlarını belirleyen ürünler üretebilmesi için bugünkü buluşmamız çok büyük anlam taşıyor. Bu çalıştay, bir etkinlik olmanın ötesinde bölgesel kalkınma hamlemizin önemli bir adımını teşkil ediyor. Bir şehrin kaderini oradaki iktisadi kümelenmeler belirler. İzmir ve Karabağlar için mobilyacılık işte böyle bir şey.  Batı Anadolu’nun orman ürünleri, şehrimizin bir ticaret üssü olması, İzmir insanının girişimci ve tasarımcı ruhuyla birleştiğinde, İzmir’de çok güçlü bir mobilya sektörü doğmuş. Bizim üzerimize düşen, bu sektörün tarihten gelen gücüne güç katmak ve Karabağlar’ı Akdeniz’in en çağdaş mobilya tasarım ve üretim üssü haline getirmek.  Bunu hep birlikte başaracağımıza tüm kalbimle inanıyorum. 2020 yılında ülkemizde 11 milyar dolarlık mobilya üretildi ancak bunun sadece 3.5 milyarlık kısmını ihraç edebildik. 2020 yılı verilere göre bu sektörde 310 bin kişi çalışıyor ve 30 binin üzerinde işletmemiz var.”

KOOPERATİFCİLİK MODELİ ÖNERESİ
Mobilya sektöründe kooperatifçilik modelinin kurulabileceğini kaydeden Başkan Soyer, “Bu rakamlar, Türkiye’nin mobilya ihracatında aslında çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.  Bunu başarmak için, yapmamız gereken örgütlenmek, ulaşım ağı, ve nitelikli eğitimden geçiyor. Sektörümüzün önünü açmak ve tasarımdan ihracata üretimin her aşamasında dünyayla rekabetini mümkün kılmak için örgütlenmek zorundayız. Bu yüzden küçük ve orta ölçekli mobilya üreticilerinin beraber hareket etmesi büyük önem taşıyor. Umarım ki çalıştayımız, bu konuda da önümüzü açar ve bize rehberlik eder.  Biz İzmir’de tarım sektöründe, örgütlenmeden ihracata uzanan yolu son 11 ayda gün gün yaşadık. Bundan bir yıl öncesine kadar İzmir’in dağlarında tek başına çobanlık yapan ve artık bundan vazgeçmek üzere olan süt üreticilerimiz bugün bir peynir ihracatçısı konumuna geldi. Tüm bunları, ekonomik demokrasiye duyduğumuz inanç ve kooperatiflerimiz aracılığıyla başardık. Ben, benzer bir yaklaşımın mobilya sektöründe de mümkün olabileceğini düşünüyorum ve bu çalıştayın örgütlenmeyle ilgili çıktılarını öğrenmeyi merakla bekliyorum. Çünkü örgütlenmek, Karabağlar’ın mobilya atölyelerinde dökülen alınterinin sel olup önündeki tüm engelleri yıkması demek. Bu emeğin yitip gitmesine asla izin veremeyiz ve işte bu nedenle örgütlenme konusunda atılan her adımın sonuna kadar yanındayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ’ın sektör paydaşlarımızla birlikte düzenlediği MODEKO Fuarı’yla mobilya üretimini ve ihracatını uzun süredir destekliyor.  Bugün, sektöre olan desteğimizi bir adım öteye taşıyoruz” dedi.

MOBİLYA SANAYİ SİTESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Mobilya Sanayi Sitesi için yakında bir müjde açıklayacağını kaydeden Başkan Soyer, “Mobilya Sanayi Sitesi için çalışmamız henüz tamamlanmamış durumda olduğu için henüz müjdeyi veremiyorum.  Ama sadece şunun müjdesini verebilirim. Bunun üzerinde arkadaşlarımız çok titiz bir şekilde çalışıyor. Bunun da müjdesini çok kısa bir sürede vereceğimize inanıyorum” dedi.

SANAYİ SİTESİNİN  KARABAĞLAR’DA YAPILMASINI ARZU EDİYORUZ

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yeni yapılacak Sanayi Sitesi’nin Karabağlar’da yapılmasını dilediklerini kaydederek, “Karabağlar eşittir mobilya gibi bir algı var. Bunun sebebi de İzmir’de, Ege’de mobilyanın dinamik olarak üretildiği yer Karabağlardır. Bu sektör istediğimiz noktada değil. Çok iyi üretimler var. Karabağlar’da özellikle el ustalarının olduğu İngiltere Fransa’ya mobilyanın gittiğini biliyorum. Bu durumun geriye gitmesi bizi üzüyor. Belediyeler de bu sektörün gelişmesi için arayış içindeydik. Burada bir merkez oluşturma kararı aldık. Mobilya sanayi sitesinin kurulması olduğunu biliyoruz. Bu sorun Karabağlar Belediyesi’ni aşmaktadır. Büyükşehir Belediyemiz gerekli desteği verecektir. Ulaşım konusunda da bir sorun var. Bu konuda sektör temsilcilerimiz daha gayret göstermesi halinde İnegöl ile yarışacak hale gelecektir. Umarım bu çalıştay mobilya sektörünün sorunlarına çözüm, proje üretir. Mobilya sektörü daha iyi hale gelecektir. Sanayi sitesi belki Karabağlar’ın dışında olabilir ama biz mobilyanın kalbinin Karabağlar’da olması en büyük arzumuz” diye konuştu.  

Yapılan çalıştayın önemine vurgu yapan İZMOD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan şunları söyledi:
“İzmir’i hak ettiği yere taşıyacağımız bir oluşum yapmaya çalıştık. Bunun Türkiye’nin hiçbir yerinde olmaya bir çalışma. Gerçekten sektörümüz zor dönemden geçiyor. Burada yapacağımız çalıştay ile sektörümüzün daha iyi yere taşımak yeni pazarlara çalışacağız.”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ali Fuat Gürle ise “Başkanlığını yaptığımız kurum her zaman bu çalışmanın arkasında duracağız. Yeter ki bu çalışmanın devamı olması lazım” diye konuştu.

207 Yorum

Yorum Gönder