Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin kariyer planlamasını yeniden düzenleyen önemli değişiklikler içeriyor. Başöğretmenlik için getirilen 20 yıl kıdem şartı, meslektaşlar arasında en çok merak edilen konulardan biri oldu. Kanunun yasalaşması halinde 230 bin öğretmene başöğretmenlik başvurusu yapma imkânı tanınacak. Peki, başöğretmenlik şartları nelerdir ve detaylar neler?

Başöğretmenlikte 20 Yıl Şartı Nedir Meslekte 20 Yılı Dolduran Başöğretmen Olabiliyor Mu (3)

Tatil bitti, ders zili çalıyor: Öğrencileri neler bekliyor? Tatil bitti, ders zili çalıyor: Öğrencileri neler bekliyor?

Yeni teklifin detayları: 20 yıl kıdem şartı

2022’de yürürlüğe giren 12 maddelik Öğretmenlik Meslek Kanunu, Anayasa Mahkemesi tarafından bazı hükümlerinin iptal edilmesinin ardından yeniden düzenlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni teklif, 39 maddeden oluşuyor ve öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor:

  • Öğretmen
  • Uzman Öğretmen
  • Başöğretmen

Başöğretmenlik için en önemli düzenlemelerden biri, uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartının kaldırılması. Geçici 3’üncü madde ile 20 yıllık meslek kıdemine sahip öğretmenlere, uzmanlık şartı aranmadan başöğretmenlik başvurusunda bulunma hakkı getiriliyor. Bu kapsamda düzenlenen eğitim programını tamamlayan öğretmenler başöğretmen unvanı alabilecek.

Başöğretmenlikte 20 Yıl Şartı Nedir Meslekte 20 Yılı Dolduran Başöğretmen Olabiliyor Mu

Başöğretmenlik başvuru şartları

Teklifte yer alan düzenlemelere göre, başöğretmenlik başvurusu yapabilmek için:

  1. Meslekte en az 20 yıl kıdem sahibi olmak.
  2. Uzman öğretmenlik şartı olmaksızın ilgili eğitim programını tamamlamak.
  3. Kademe ilerlemesini durdurma cezası almamış olmak.

Bunun yanı sıra öğretmenlik mesleğinde 10 yıl hizmeti olanlara uzman öğretmenlik unvanı verilmesi ve başöğretmenlik unvanı için uzmanlıkta 10 yıl hizmet şartı devam ediyor. Ancak geçici madde sayesinde, kıdemi 20 yılı aşan öğretmenler için bu süreler esnetiliyor.

Gözler TBMM'de

230 bin öğretmeni doğrudan etkileyen başöğretmenlik düzenlemesi, eğitim alanında nitelikli personel istihdamını artırmayı hedefliyor. Gözler, teklifin TBMM’de yasalaşma sürecinde olacak.

Kaynak: Haber merkezi