42 yaşındaki Mete Tuna Tuncay’ın hikâyesi, annesi emekli hemşire Feride Atıcıoğlu’nun sabır ve özverisiyle şekillendi. Gaziantep’te görev yaptığı sırada dünyaya gelen oğlu Mete, doğum esnasında oksijensiz kaldı. Hayati tehlike atlattı, uzun süre hareket edemedi ve ağlamadı. Doktorların çabasıyla yaşama tutundu ama zamanla davranışlarında farklılıklar belirdi.
Tuncay, 6 yaşında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan tetkiklerle %80 zihinsel engelli olarak tanı aldı. Bunun üzerine Feride Atıcıoğlu, oğlunun tedavisi için Balıkesir’in Ayvalık ilçesine, ardından da İzmir’e tayin istedi. Yıllar boyunca oğlunun eğitimi ve gelişimi için mücadele etti.
Evde öğretmenlik yaptı, sonra özel eğitime başladı
Mete Tuna Tuncay, sağlık sorunları nedeniyle örgün eğitime katılamadı. Bunun üzerine Feride Atıcıoğlu hem anne hem de öğretmen oldu. Gazete ve kitaplarla evde eğitim verdi. Ardından, oğlunu özel bir eğitim merkezine kaydettirerek okuma-yazma becerilerini geliştirmesini sağladı.
Bu süreçte evde yapılan okuma pratikleriyle Mete’nin kitaplara olan ilgisi daha da arttı.
Kütüphane ile tanıştı, hayatı değişti
2023 yılında 40 yaşındayken Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi’ne kayıt yaptıran Mete, artık düzenli olarak kütüphaneye gidiyor. Annesiyle birlikte her gün kitap okuyor, çalışanlarla sohbet ediyor, kahve içiyor ve zaman geçiriyor. Özellikle resimli çocuk kitaplarına büyük ilgi duyuyor. Bir yılda 95 kitap okudu.
Feride Atıcıoğlu, “Oğlum bilinçlendi. Okumanın değerini öğrendi. Engeli önce %80’di, şimdi %50’ye düştü. Daha duyarlı, becerikli ve bilgili biri oldu. Kütüphane onun evi gibi” dedi.
“Kütüphaneye gidiyorum” diyor, esnafa selam veriyor
Mete’nin sosyal becerilerinin de kütüphane sayesinde geliştiğini anlatan annesi Atıcıoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“İnsanlarla ilişkileri çok iyi. Esnafa selam verir, hal hatır sorar. Kütüphaneye gideceği zaman heyecanlanır. Buradakiler çok sıcak kanlı ve sevgi dolu. Onu buradan koparamayız.”
“Kütüphanede vakit geçirmek bana iyi geliyor”
Mete Tuna Tuncay da kitap okumanın kendisine iyi geldiğini belirtti. “Kütüphaneye geliyorum. Kitap okuyorum. Sonra arkadaşlarımı çağırıyorum. Çalışanlarla kahve içiyoruz, sohbet ediyoruz. Vakit geçiyor” diyerek kütüphane sevgisini paylaştı.
Kütüphane çalışanları da gururlu
Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Asuman Nesibe Özdil, Mete’yi ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. “Onun heyecanı bizi de etkiliyor. Kütüphanelerin herkes için ulaşılabilir bir yaşam alanı olduğunun en güzel örneği” dedi.