KÜLTÜR-SANAT

Bir yılda 886 tarihi eser müzelere kazandırıldı

2024 yılı boyunca yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserlerden 886’sı, envantere alınarak müzelerde sergilenmeye başlandı.

Abone Ol

Kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle dünya turizminde önemli bir yere sahip olan Antalya, tarih sahnesine tanıklık eden zengin geçmişiyle dikkat çekiyor. Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli kazılarda ortaya çıkan eserler, tarihi zenginliğin korunması ve tanıtılmasına katkı sağlıyor. Türk ve yabancı bilim insanlarının katılımıyla yürütülen bu kazılar, önemli bulgulara ulaşılmasını sağladı.

28 kazı alanında kapsamlı çalışmalar

İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, 2024 yılını arkeolojik çalışmalar açısından oldukça verimli geçirdiklerini belirtti. Side, Syedra, Sillyon, Olimpos ve Phaselis gibi önde gelen antik kentlerde yoğun restorasyon ve kazı faaliyetleri gerçekleştirildi. Zoroğlu, toplam 28 kazı alanında çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, "Geçen yıl 3’ü su altı olmak üzere 25’i Cumhurbaşkanlığı Kararlı toplam 28 noktada arkeolojik faaliyetler yürüttük. Kültürel mirasın korunması ve tanıtımı için Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile birlikte kapsamlı projeler geliştirdik" dedi.

Zoroğlu, sürdürülebilir turizmi hedeflediklerini ifade ederek, "2024’te yalnızca kazı çalışmalarına 500 milyon lira ayrıldı. Bu, Antalya’nın turizm potansiyelinin yanı sıra kültürel değerine verilen önemin bir göstergesi" diye konuştu.

Unutulmaz buluntular keşfedildi

Zoroğlu, Antalya’da gün yüzüne çıkarılan eserlerden 886’sının müze envanterine kaydedildiğini ve bu eserlerin Side Müzesi, Antalya Arkeoloji Müzesi, Alanya ve Demre müzelerinde sergilendiğini kaydetti. Özellikle Myra-Andriake’de millefiori cam işleme tekniğiyle yapılmış yapı levhalarının, nadir bulunan eserler arasında olduğunu belirterek "Phaselis Antik Kenti’nde Liman Caddesi’nde bulunan arkaik dönem buluntusu ve Apollon’a adandığı düşünülen altar yapısı ile adak heykelleri, Akdeniz tarihine ışık tutan nadir keşifler oldu. Side’de mitolojik ilham perisi Kalliope’nin mozaik betimlemesi ve Aspendos’ta bulunan Zeus ve Afrodit heykelleri, tarihe yön veren bulgulardan bazıları" dedi.

Alanya’daki Syedra Antik Kenti’nde tamamına yakın zeytinyağı işlikleri ile Aziz Nikolaos Kilisesi’nde ulaşılan lahit de kazı çalışmalarında öne çıkan buluntular arasında yer aldı.

Zoroğlu, 2025’te Antalya’da kazı, restorasyon ve tanıtım çalışmalarının daha da genişletileceğini ve kentin kültürel mirasının tüm dünyaya tanıtılmaya devam edileceğini sözlerine ekledi.