Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Mart ayı istatistiklerini açıkladı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Mart ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 1 trilyon 753 milyar TL oldu.

Kredi kartı ile ödemelerde rekor artış oldu

Kartlı ödemeler Şubat ayında 1 trilyon 522,8 milyar lira olmuştu. Kartlı ödemelerin 1 trilyon 478 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken 238,2 milyar TL’sinde banka kartları, 36,6 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 49, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 42 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 68 oldu. Aynı ayda mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden 4’ü temassız gerçekleşti. İnternetten kartlı ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 büyüme ile 518,5 milyar TL oldu. Mart ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 132,3 milyon, banka kartı sayısı 198,1 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 112,7 milyon adet oldu. 2024 yılının Mart ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 9’luk, banka kartı adedinde yüzde 3’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 21’lik artış yaşandı. Toplam kart sayısı ise 443,1 milyon adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış gösterdi.

İhtiyaç kredisi faiz oranları değişti! 250 bin TL'yi geri ödeme planı açıklandı İhtiyaç kredisi faiz oranları değişti! 250 bin TL'yi geri ödeme planı açıklandı

Bankalararası Kart Merkezi nedir?

Türkiye'de ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek amacıyla çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulmuştur. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, hâlen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM'nin ana faaliyetleri arasındadır. BKM ürün ve hizmetleri arasında BKM Express, Troy, En Yakın ATM, temassız ödeme işlemleri, NFC, ulaşım projeleri, POSPara, kamu tahsilat çözümleri, yurt içi takas, switch ve 3-D Secure bulunmaktadır. BKM 2011'de başlattığı "BayBayNakit" kampanyası ile, Türkiye'de kart kullanım bilincini ön plana taşımayı hedeflemiştir. Nakit kullanımı yerine banka kartı kullanımının yer almasının topluma, çevreye, devlete, ticarete ve tüketicilere katkılarını vurgulamaktadır. 30 Nisan 2020 tarihi itibarı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hakim hissedar olmuştur.

Kaynak: Haber Merkezi