Bulgaristan ve Romanya, 12 Aralık 2024 itibarıyla Avrupa Birliği'nin serbest seyahat alanı olan Schengen Bölgesine katıldılar. AB Konseyi'nin verdiği karar, 2007 yılında AB'ye katılan iki ülkenin, 2011'deki Schengen Bölgesi üyeliği önerilerinin ardından nihayet hayata geçti.

Hollanda, Macaristan ve Avusturya'nın karşı çıkmalarına rağmen, 31 Mart 2024'te deniz ve hava yollarıyla katılımları sağlandı. En son Avusturya'nın karşı çıkmasını geri çekmesiyle, katılımın önü tamamen açıldı.

Tesla Cybertruck patlamasını düzenleyen askerin mesajı: "Bu bir uyanış çağrısıydı" Tesla Cybertruck patlamasını düzenleyen askerin mesajı: "Bu bir uyanış çağrısıydı"

Schengen'e katılımda son aşama

Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen Bölgesine katılımı, AB üye ülkelerinin anlaşmasıyla mümkün oldu. 2007’de AB’ye üye olan bu iki ülke, 2011’de AB Komisyonu tarafından Schengen Bölgesine dahil olmaları önerilse de süreç uzun yıllar bekledi.

31 Mart 2024 itibarıyla deniz ve hava yoluyla yapılan katılımın ardından, 12 Aralık 2024’te karasal sınırlar da açıldı. Avusturya, göç ve yolsuzlukla ilgili endişeleri nedeniyle uzun süre karşı çıkarken, sonunda veto kararını geri çekti.

Schengen Bölgesinin yeni üyeleri

Schengen Bölgesi, AB ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Bulgaristan ve Romanya'nın yanı sıra, Lihtenştayn, İzlanda, Norveç ve İsviçre'yi kapsayan toplam 29 ülkeyi içeriyor.

Bu genişleme, bölgedeki serbest seyahatin daha da kolaylaşmasını sağlarken, özellikle sınır ötesi taşımacılık ve ticaretin hızlanması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi