EKONOMİ

Bütçe açığında bir önceki yıla kıyasla yüzde 109,5’lik artış!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye ekonomisinin kontrolsüz bütçe açıkları ve borç yükü altında çöktüğünü vurguladı. Yap-işlet-devret projelerinden faiz ödemelerine kadar birçok alanda ciddi tehlikeler olduğunu belirten Genç, acil ve etkin politikaların devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Abone Ol

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Türkiye'nin ekonomik gidişatına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2024 yılının ilk 9 ayında bütçe açığının yüzde 109,5 artarak 1 trilyon 74 milyar TL'yi aştığına dikkat çeken Genç, bu artışın Türkiye ekonomisinin derin bir krize sürüklendiğini açıkça gösterdiğini ifade etti. Bütçe açığının yanı sıra faiz ödemeleri, borç yükü ve yap-işlet-devret projelerinin ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurguladı.

"Bütçe açığı 2 trilyon TL’yi aşabilir!"

Genç, açıklamasında bütçe açığının 2024 yılı sonuna kadar 2 trilyon 149 milyar TL'ye ulaşmasının beklendiğini belirtti. Bu rakamın Türkiye tarihindeki en yüksek bütçe açığı olacağını ifade eden Genç, ülkenin ekonomik yapısının geri dönülmez bir krize sürüklendiğini savundu. Ayrıca, faiz ödemelerinin yıl sonunda 1 trilyon 298 milyar TL'ye çıkacağı öngörüsüne değinerek, 2025'te bu rakamın 1 trilyon 950 milyar TL’ye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

"Yap-İşlet-Devret projeleri Türkiye'yi borç sarmalına sürüklüyor!"

CHP'li Genç, devletin yap-işlet-devret projeleri için 2024 sonuna kadar 187,5 milyar TL ödediğini ve 2025 yılı bütçesinden bu projelere 202,3 milyar TL ayrıldığını söyledi. Bu projelerin Türkiye’nin kalkınmasına değil, belli grupların cebine gittiğini belirten Genç, "Halkın vergileri, özel sektörün kazançlarını garanti altına alan bu projelerle israf ediliyor" dedi.

"Dış borç yükü ve kredi borçları ülkeyi tehlikeye sürüklüyor"

Türkiye'nin dış borç yükünün 2024 yılı itibarıyla 231,2 milyar dolara çıktığını belirten Genç, döviz kurlarındaki artış ve TL’nin değer kaybı nedeniyle borçlanma maliyetinin her geçen gün arttığını söyledi. Özel sektörün döviz açığının 121,4 milyar dolara ulaştığını ifade eden Genç, dış borçların yeniden borçlanma ile çevrilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 3,7 trilyon TL’ye ulaştığını ve icra dosyalarının hızla arttığını dile getirdi.