Barbunya ve lüferin adresi: Foça Barbunya ve lüferin adresi: Foça

İzmir usulü pastiç, aslında ay çöreği tadında, içi bolca kuru üzüm, fındık ve kakao ile dolu, yumuşacık ve lezzetli bir tatlıdır. Özellikle Ege mutfağında kahvaltı veya çay saatlerinde tercih edilen bu nefis lezzet, herkesin beğenisini kazanmaktadır. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu pratik ve lezzetli tarifi denemek için hemen kolları sıvayın. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz İzmir usulü pastiç tarifi!

Pastiç tarifi için malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 su bardağı ılık süt

  • 1 paket kuru maya (11 gram)

  • 3 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 adet yumurta beyazı (sarısını üzeri için ayırın)

  • 1/2 çay kaşığı tuz

  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

  • 4 su bardağı un

İç harcı için:

  • 1 paket kakaolu pandispanya (veya kek, bisküvi parçaları)

  • 1,5 su bardağı süt

  • 1 su bardağı ceviz içi

  • 1 su bardağı kuru üzüm

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı

  • 1 yemek kaşığı susam

Yapılışı:

  1. Hamurun hazırlanması:
    Derin bir kasede ılık süt, maya ve toz şekeri karıştırın. 2-3 dakika boyunca mayanın aktifleşmesini bekleyin. Ardından üzerine yumurta beyazı, tuz ve sıvı yağı ekleyin ve karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan, orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak 30 dakika kadar mayalamaya bırakın.

  2. İç harcının hazırlanması:
    Ufalanmış pandispanya kekinin üzerine süt, ceviz, kuru üzüm ve tarçını ekleyip karıştırın.

  3. Hamurun açılması:
    Mayalanan hamuru iki bezeye ayırın. Her iki bezeyi de ayrı ayrı geniş dikdörtgen olacak şekilde merdane yardımıyla incecik açın. Açtığınız hamurun üzerine hazırladığınız iç harcı yayın.

  4. Rulo yapma:
    Hamuru sıkı olmayacak şekilde güzelce rulo haline getirin. Rulodan 3 parmak kalınlığında parçalar kesin.

  5. Pişirme:
    Parçaları pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirin.

  6. Servis:
    Fırından çıkan pastiçleri ılık olarak çay veya kahve yanında sevdiklerinizle afiyetle tüketin. 

Pastiç

 Afiyet olsun!

Kaynak: Haber Merkezi