İZMİR

Çeşme’de sakız ağacı hedefi: 100 bin ağaç

Çeşme Belediyesi, 100 bin sakız ağacı hedefiyle hem yerel hem ulusal ekonomiye katkı sağlayacak. Damla sakızı üretimiyle bölge tarımı canlanacak.

Abone Ol

Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Çeşme’den Sakız Damlıyor” Damla Sakızı Hasat Etkinliği, Alaçatı Sakızlar Mevkii’nde gerçekleştirildi. Sakız Ağacı Bahçesi'nde yapılan etkinliğe çok sayıda katılım sağlandı. Etkinlik sonrasında, “Sakız Ağacım Çeşme” Çeşme Sakız Ağacı Ağaçlandırma Projesi'nin tanıtım toplantısı da aynı yerde gerçekleştirildi.

Proje tanıtım toplantısı

Çeşme Belediyesi ve S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin iş birliğiyle yürütülen projenin tanıtım toplantısına Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Keçeci, S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz ve Sakız Ağacım Çeşme Proje Koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu katıldı.

Kadim bir değerin yeniden kazanımı

Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, yaptığı konuşmada Çeşme’nin sadece plajları ve doğasıyla değil, tarımsal zenginliğiyle de anılması gerektiğini vurguladı. Ayhan, "Çeşme’nin kadim değeri olan Damla Sakızı Ağaçlarını anavatanı Çeşme’ye geri kazandırmayı hedefliyoruz. Dünyada yalnızca Yunanistan’ın Sakız Adası ve Çeşme Yarımadası’nda yetişen bu ağaçlar, bölge için büyük bir öneme sahip. Coğrafi işaretli Çeşme Damla Sakızı da sadece bu yarımadada üretilebiliyor," dedi.

Ekonomiye katkı sağlayacak

Ayhan, damla sakızının ithal edilmesinin önüne geçmek için yerli üretime başlanacağını belirtti. "Hedefimiz 2025 yılına kadar 20 bin sakız ağacını toprakla buluşturmak ve 5 yıl içinde bu sayıyı 100 bine çıkarmak. İlk etapta dikilecek 20 bin ağaçtan, 5 yılın sonunda yılda yaklaşık 2 ton damla sakızı elde etmeyi planlıyoruz. Bu sayede hem yerel hem ulusal ekonomiye katkı sağlayacağız," ifadelerini kullandı.

Tarım ve turizmin birleştiği nokta

Proje kapsamında, Çeşme Yarımadası’ndaki sakız ağacı sayısının artırılmasıyla bölgedeki tarım ve turizm faaliyetlerinin de destekleneceği, hem doğal zenginliklerin korunacağı hem de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlanacağı vurgulandı. Sakız ağacı yetiştiriciliği, Çeşme’nin tarım potansiyelinin yeniden keşfedilmesine olanak tanıyacak.