CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci ve Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır ile Gökhan Günaydın, Türkiye’de artan yargı krizini görüşmek için muhalefet partileriyle bir araya geliyor. Ziyaretlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun istinafta bekleyen siyasi yasak davası ön planda.

CHP heyeti, Türkiye’de yaşanan yargı krizini ve muhalefetin bu konudaki tutumunu değerlendirmek amacıyla muhalefet partileriyle görüşmelerini sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, DEM Parti ve Gelecek Partisi’ni ziyaret eden CHP, önümüzdeki günlerde TİP, Yeniden Refah Partisi (YRP) ve Emek Partisi (EMEP) ile de bir araya gelmeyi planlıyor. Ziyaretlerin ana gündem maddesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun siyasi yasak davası ve yargı bağımsızlığı oldu.

“Erdoğan rakip şekillendiriyor”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Erdoğan rakip şekillendiriyor” sözlerine atıfta bulunan CHP kurmayları, İmamoğlu’na verilen siyasi yasak cezasının siyasal bir hamle olduğunu belirtti. CHP, İmamoğlu’nun istinaf sürecinin siyasi bir araç olarak kullanıldığını ve demokrasinin tehlikeye atıldığını vurguladı.

“Destek isteyeceğimiz yer halk olur”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İmamoğlu’nun adaylığından korktuğunu düşündüklerini söyleyen kurmaylar, “Elbette kararın çıkmasından önce, çıktığı gün, sonrasında neler yapacağımıza ilişkin bizim de bazı planlamalarımız var” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: Türkiye'ye yeni Anayasa değil yeni iktidar lazım İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: Türkiye'ye yeni Anayasa değil yeni iktidar lazım

Görüşmelerde, cezanın onanması durumunda alınacak ortak tutum konusunun konuşulmadığını kaydeden kurmaylar, şunları kaydetti:“Elbette bütün siyasi partilerin kitlelerinin desteğini Sayın İmamoğlu'na isteyeceğiz ama onu isteyeceğimiz yer halk olur. O gün şartlar neyi gerektirirse siyasi parti liderleriyle o gün şartlar ne gerektirirse görüşürüz elbette. Ama toplum aday olması muhtemel birinin yargı eliyle yarıştan çekilmesini doğru bulmayacaktır. Siyasi partiler de doğru bulmayacaktır. Çünkü aktör, toplumda karşılığı olan bir aktör.”

Kadına yönelik şiddet ve yargı krizi gündemde

Ziyaretlerde yalnızca İmamoğlu’nun davası değil, aynı zamanda ülkede artan kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı olayları, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Gezi Davası tutukluları ve milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın durumu da konuşuldu. CHP heyeti, bu konular üzerinden Türkiye’deki yargı krizinin derinleştiğine dikkat çekti.

"Ziyaretler sadece İmamoğlu ile sınırlı değil"

CHP kurmayları, ziyaretlerin yalnızca İmamoğlu’nun davasına indirgenmemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin yargı sistemindeki genel sorunlar, liyakatsizlik ve otoriterleşme eğilimleri de gündeme taşındı. Ziyaretlerin amacının, yargı bağımsızlığının korunması ve toplumsal adaletin sağlanması olduğunun altı çizildi.