SİYASET

CHP'den 2025 Bütçe Kanunu Teklifi’ne tepki: Sayıştay görevini yapmamıştır

TBMM’de 1 ay sürecek bütçe maratonu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025 Bütçe Kanun Teklifi'ni sunmasıyla başladı. Ancak, CHP’li Rahmi Aşkın Türeli, Sayıştay'ın 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi'ndeki şeffaflık eksikliği nedeniyle sert eleştirilerde bulundu.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu'na 2025 yılı Bütçe Kanun Teklifi'ni sunarak bütçe görüşmelerini başlattı.

CHP İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, 2023 yılı bütçesinde büyük belirsizlikler olduğunu iddia etti. Türeli, özellikle Sayıştay’ın sunduğu Genel Uygunluk Bildirimi’nin 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi ile tutarsızlık gösterdiğini ve ödenek artışlarının açıklanmadığını belirtti.

"Sayıştay görevini yapmadı"

Türeli’nin açıklamaları, bütçe görüşmelerinin daha ilk gününden gerilimli geçeceğine işaret ediyor. 2023 yılı kesin hesabında 4 trilyon 808 milyar lira olarak belirlenen merkezi yönetim başlangıç bütçesinin, yıl sonu itibarıyla 7 trilyon 290 milyar liraya ulaştığını söyleyen Türeli, 2 trilyon 482 milyarlık farkın detaylandırılmadığını vurguladı. "Sayıştay'ın bu farkı araştırmadığını ve konuyu şeffaf bir şekilde açıklamadığını" ifade eden Türeli, raporun Meclis'e geri iade edilmesi gerektiğini belirtti.

"Dedektif gibi araştırdık"

Türeli, konuşmasında, "Sayıştay’ın görevini yerine getirmediğini" vurgulayarak, kendilerinin adeta bir dedektif gibi çalıştıklarını söyledi. Ek bütçe kanunları ve olağanüstü hal harcamalarıyla yapılan düzenlemelere rağmen hala 324 milyar liralık bir fark bulunduğunu belirtti. "Sayıştay’ın burada müdahil olması gerekirdi, ancak bu yapılmamış," diyen Türeli, bütçe görüşmelerinin bu haliyle sağlıklı ilerlemeyeceğini savundu.

“Vatandaşın bütçe hakkı ihlal ediliyor”

Türeli, 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi’nde ciddi eksiklikler olduğunu belirterek, bütçenin vatandaşın hakkını ihlal ettiğini söyledi. "Bütçe Hakkı ve Anayasa'ya aykırı bir süreç yaşanıyor," diyen Türeli, Genel Uygunluk Bildirimi'nin Sayıştay’a geri gönderilerek düzeltilmesini talep etti. Ona göre, bütçe görüşmeleri ancak bu düzelmelerin ardından yapılmalı.